• 28. marec - Deň učiteľov

          • MŠ SR sa v tomto roku rozhodlo pripomínať si nastávajúci sviatok všetkých pedagógov počas celého týždňa. Jednou z aktivít, ktoré mali pedagógov potešiť a poďakovať im za ich prácu, bola výzva Prejavte sa, do ktorej sa zapojila aj naša študentka Monika Pajtinková z 1.A. Ďakujeme :-)

          • Neustále tvoríme...

          • Naša tvorivá činnosť na ECM (metodika edukačných činností) v 2.A pokračuje. Tentoraz sme si vyskúšali prácu s drôtom, s papierom, prírodným aj odpadovým materiálom. A výsledok? Estetické alebo praktické dielka, ktoré poriadne potrápili našu trpezlivosť :-).

            Stromček šťastia ...

          • Podstata nás je Láska - ten najmocnejší cit

          • Na sociálnopsychologickom výcviku sme sa s prváčkami zamýšľali nad témou  láska, prijatie, blízkosť... Rozprávali sme sa o zmysle a vnímaní lásky v našich životoch, o rôznych druhoch lásky, o psychológii lásky.... Nie je nič krajšie ako milovať a byť milovaný. V rámci  dištančného vzdelávania v sebe dievčatá dokonca prebudili "básnické črevo". Želáme vám príjemné čítanie :-)

          • Osobnosť sociálno-výchovného pracovníka ako rozprávková bytosť

          • Osobnosť je psychofyzický systém regulujúci vzťahy človek - svet. Na psychológii vytvorili študentky 1.A projekty, ktorými prepojili podľa nich dôležité  charakteristiky osobnosti  sociálno-výchovného pracovníka s charakteristikami rozprávkových bytostí. Na online hodine svoje práce prezentovali a následne o nich diskutovali. Na čom sa zhodli? Na empatii, odvahe, spoľahlivosti, srdečnosti a komunikatívnosti.

          • Ponožková výzva - rozmanitosť života je krásna ...

          • 21. marec je Svetový deň Downovho syndrómu (TRIzómia chromozómu 21). S našimi študentmi sme sa zapojili do ponožkovej výzvy (oblečené rozdielne ponožky) na znak akceptácie rozmanitosti v živote.  Záleží nám na tom, aby ľudia neboli posudzovaní na základe ich diagnózy, pretože tak sú ich SCHOPNOSTI, KRÁSA a JEDINEČNOSŤ prehliadané. Ľudia s Downovým syndrómom sú našou súčasťou. Buďme uvedomelí a chápajúci...

          • Ako si zapamätať báseň? Kreslením :-)

          • Na hodinách SJL sa teraz venujeme lyrickej poézii. Zaujala nás báseň od Ivana Kraska Vesper dominicae  - autorove  spomienky na rodnú dedinku, na matku. Ide o deskriptívnu lyriku, t. j. vlastný pohľad autora na predmety, javy a udalosti.  Aj my sme uplatnili vlastný pohľad - pri výtvarnom zobrazení obsahu tejto básne.

          • Tvorili sme v prírode

          • Počas dištančnej výučby nie je veľa príležitostí na vonkajšie aktivity. Napriek tomu sme jednu zvládli! Išlo o tvorivú úlohu - zhotoviť vlastný EKOSTROM s rozmermi 1,5 x 2 m. Šikovné študentky využili pár slnečných dní a v duchu land-artu vznikli tieto originálne diela.

            Land-art - umelecký smer, ktorý vznikol v USA koncom 60-tych rokov. Land-artisti tvorili na prírodných miestach a z prírodných materiálov: zem, hlina, piesok, kamene, slama, seno, suché vetvy, lístie, voda v rôznych podobách - ľad, sneh, dážď, ojedinele iné prvky (lano, stuha, plátna...).

          • CHALLENGE - OBLEČ SI SVOJ NAJ JARNÝ OUTFIT NA ANJ....

          • V rámci anglických konverzácií na tému Móda a oblečenie  dostala 1.A aj 2.A výzvu - Obleč si svoj naj jarný outfit. Všetci mali priestor na to, aby nielen ukázali  svoj  outfit, ale  ho aj detailne opísali pomocou novej slovnej zásoby. Pre mnohých bolo úsmevné mať príležitosť krásne sa "vyfintiť" v čase lockdownu, keď sa strieda  pyžamo s domácim oblečením. Po „odprezentovaní“ outfitov sme viedli diskusiu (využili sme kartičky s rôznymi otázkami) a vďaka slovnej mape sme sa naučili ďalšie slovíčka k téme, ktoré sme si odskúšali v doplňovacom cvičení. Ako domácu úlohu si  študenti zahrali Pexeso – precvičili si svoju pamäť a  zopakovali si potrebnú slovnú zásobu "tak trochu inak".

          • Psychológia "v oblakoch"

          • Aj na psychológii sme so študenti 1.A a 2.A  využili možnosť interaktívnej prezentácie. Na začiatku hodiny písali svoje asociácie k preberaným témam. Po pozornom počúvaní výkladu sme sa vrátili k ich slovnému obláčiku, diskutovali sme o ich myšlienkach a prepájali ich s výkladom a poznámkami. :) 

          • Komunikujme asertívne! Pozitívne sa to odrazí v našich vzťahoch ...

          • So študentmi 2.A sme sa  na SCV (sociálnopsychologickom výcviku) naučili, čo je to asertívna komunikácia, odlíšili sme ju od pasívnej a agresívnej komunikácie. Na základe praktických príkladov zo života sme identifikovali spomínané typy komunikácií  a uvideli rozdiely medzi nimi. Pochopili sme, že naučiť sa asertívne komunikovať znamená priniesť do svojho života vyrovnanosť, harmóniu a kvalitné, spokojné vzťahy. Svoje poznatky študenti využili pri tvorbe projektov s názvom Asertívne práva.

             

             

          • Anglická gramatika? Hravo a efektívne!

          • Na online hodinách angličtiny (aj pri úlohách v rámci dištančného vzdelávania) využívame rôzne interaktívne hry na osvojenie si/zopakovanie   gramatických javov, napr.  predprítomný čas, minulý jednoduchý čas, nepravidelné slovesá či trpný rod... Študenti si veľmi obľúbili najmä náhodné koleso, prenasledovanie v bludisku (musíte sa čo najrýchlejšie dostať do  domčeka "správnej gramatickej odpovede" tak, aby vás nechytili), vypĺňanie tajničiek, kvízy. Tieto hry sú skvelým pomocníkom – učíme sa zaujímavo a tvorivo. Pri hrách sa tiež zabavíme a veľakrát (hlavne pri náhodnom kolese) sa o sebe navzájom dozvieme nové veci. Veď hrať sa dá aj na strednej škole! :)

          • Február patril milovníkom FANTASY

          • V rámci dištančného vzdelávania a rozvoja zručností v počúvaní pozerali študenti 1.A a 2.A NARNIU a vypracovávali pracovný list, ktorý preveril ich porozumenie v angličtine. Čo budeme pozerať v marci? Nechajte sa prekvapiť, dáme vám vedieť......

          • Zdravé sebavedomie - jeden z kľúčov k šťastnému životu

          • Na hodinách SCV (sociálnopsychologického výcviku) sme s 1.A ukončili tematický celok rozvíjania sebadôvery a zdravého sebavedomia nádhernými projektmi. V dobe dokonalých fotiek na sociálnych sieťach trpí veľa mladých dievčat/žien úzkosťami, depresiami a pocitmi, že sú menejcenné... Z krásnych  a veľavravných projektov študentiek vyrobíme po návrate do škôl veľký plagát. Každá z nás v nich napísala svoj odkaz všetkým dievčatám/ženám a pridala tri fotky, na ktorých je najskôr neupravená, potom upravená s filtrom.   V projektoch poukazujeme na to, že sme krásne vo všetkých našich podobách a že sa máme ľúbiť také, aké sme. Aký fádny by bol svet, keby sme všetky  boli také isté? Tešme sa z našej jedinečnosti! :) Rovnako sme poukázali na prirodzené rozdiely fotiek medzi našou „skutočnou“ a „upravenou“ verziou. 

            Povzbudzujme sa navzájom a tolerujme sa, neurčujme nikomu, ako má vyzerať. Každá z nás je unikát.... Najdôležitejšia je naša vnútorná krása, to, akí sme a to, čo z nás vyžaruje - na tom skutočne záleží.:)

          • Dejepis v CSOŠ – presvedčivo a názorne ...

          • Dňa 9. 2. 2021 sme využili ponuku Múzea holokaustu v Seredi – nebanujeme!

            Vzdelávaciu aktivitu s názvom Ženy z transportov viedol lektor Peter Vanko, skladala sa z troch častí. V prvej časti pán Vanko rozprával o holokauste – smutnej kapitole v dejinách Európy, v krátkosti spomenul udalosti, ktoré mu predchádzali, i ktoré boli jeho dôsledkom. Keďže transporty z nášho územia boli vypravené v roku 1942, venoval sa aj politickej a hospodárskej situácii v Slovenskom štáte.  Najzaujímavejšia bola pre študentov druhá časť týkajúca sa samotného múzea, ktoré sídli v Seredi na území niekdajšieho zberného tábora pre obyvateľov židovskej národnosti. Faktografické údaje o živote koncentrovanej židovskej komunity sa prelínali so „živými“ vstupmi – nahrávkami s preživšími osobami. Z ich úst sme sa dozvedeli, ako si spomínajú na život v zbernom tábore, na transport aj na neľudské zaobchádzanie v koncentračných táboroch (Oswiecim, Treblinka). Ich sugestívne odpovede pán Vanko dopĺňal názornou prehliadkou priestorov múzea. Pozorné počúvanie, ale aj postreh sa študentom zišli v tretej časti – v krátkom kvíze. Vzdelávacia aktivita trvala 90 minút – presvedčivý a názorný výklad pána Vanka pomohol študentom nielen zorientovať sa v problematike holokaustu, ale aj pri tvorbe vlastného svetonázoru.

          • Tvorba EKOplagátu

          • Na biológii v 2.A sme sa celý I. polrok venovali ochrane a tvorbe životného prostredia. Žiaci zostavovali prezentácie, v ktorých zmapovali životné prostredie v mieste svojho bydliska a navrhovali spôsoby zlepšenia nájdených chýb. Vypracúvali čiastkové práce na konkrétne činnosti ochrany vody, nakladania s odpadmi, šetrenia elektrickou energiou a počítali ekologickú stopu, ktorú zanechávame pôsobením v krajine. Zakončením polroka bola tvorba Ekoplagátu, v ktorom sme spojili nadobudnuté teoretické poznatky s kreativitou. Prvou úlohou bolo farebným a grafickým prevedením zaujať vekovú skupinu, pre ktorú bol daný plagát určený, ďalej stručne a vecne popísať ekologický problém a navrhnúť konkrétne možnosti riešenia jednotlivca. V galérii si môžete pozrieť jeden z mnohých krôčikov našich študentov pri prepájaní vzdelávania s budúcou praxou.

          • Návrat žiakov do škôl...

          • Podľa najnovších informácií MŠVVaŠ SR sa od 11. 1. 2021 pokračuje v dištančnej forme výučby.

            V dňoch 22.-24. 1. 2021 sa uskutoční testovanie žiakov a zákonných zástupcov, následne sa od 25. 1. 2021 môže uplatniť prezenčná forma výučby.  Pozri tabuľku Navrat_ziakov_do_skol.jpeg

          • Milostiplné VIANOCE a požehnaný rok 2021

          • Boh prišiel k nám, aby sa stal Cestou

            po ktorej môžeme prísť k Nemu.

            On sa stal Pravdou, aby sme uverili,

            že nás nekonečne miluje.

            On sa stal Životom,

            aby sme dostali život večný.

            Nech slávenie Vianočných sviatkov nás spojí s Ježišom,

            ktorý je jediná Cesta, Pravda a Život.

             

            Milostiplné Vianoce a požehnaný rok 2021

            kolektív CSOŠ sv. Terézie z Lisieux

          • Naša domáca tvorba ...

          • Vyskúšali sme si techniku asambláže - úspešne! Námetom zadanej úlohy bolo stvárnenie zvieraťa, ale našli sa aj iné práce... Ďalšie výtvory môžete obdivovať vo Fotogalérii.