• Praktická OBN

          • V rámci OBN sa druháčky zamýšľali nad zostavovaním rodinného rozpočtu, tretiaci si navzájom predstavili jednotlivé banky...

            ...prváčky preukázali zručnosť pri zostavovaní reklamy :-)

          • Predstavím Ti svoju obec

          • V tomto hesle sa niesli hodiny GEG u prváčok, ktoré  vypracovali zaujímavé projekty o obciach, z ktorých pochádzajú, príp. ku ktorým majú blízky vzťah.  Dozvedeli sme sa novinky o Dežericiach, Motešiciach, Bobote, Uhrovci, Veľkých Chlievanoch, Veľkých Hostiach, Dolných a Horných Ozorovciach, a napokon i o meste Bánovce nad Bebravou. Prváčky - "lektorky" svoje diela nielen vytvorili, ale aj prezentovali spolužiačkam.

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • 18. októbra sme sa zapojili do celosvetovej akcie Milión detí ... a modlitbou ruženca sme sa pridali k výzve ZMENIŤ SVET.

            Pápežské dielo “Kirche in Not” pozýva zúčastniť sa na tejto modlitbovej iniciatíve. Jej myšlienka vznikla v roku 2005 u prícestného obrazu Panny Márie v Caracase, hlavnom meste Venezuely. Počas toho, ako sa deti spoločne pred týmto obrazom modlili ruženec, ženy, ktoré boli v blízkosti, zažili prítomnosť Nebeskej Matky. Niektoré si spomenuli na slová pátra Pia: “Keď sa milión detí bude spolu modliť ruženec, svet sa zmení.”

          • Tvorivá (aplikovaná) informatika

          • Na hodinách aplikovanej informatiky  vytvárali študenti 3.A vlastné webstránky s ľubovoľným obsahom. Pracovali v online editore Webnode. Ukážky hotových webových stránok si môžete pozrieť vo Fotoalbume.

          • Prezentačné dni Cirkevnej SOŠ sv. Terézie z Lisieux

          • Riaditeľstvo CSOŠ sv. Terézie z Lisieux pozýva žiakov 9. ročníka a ich zákonných zástupcov, výchovných a kariérových poradcov na prezentačné dni, ktoré sa uskutočnia vo viacerých termínoch – 22. 10. 2021, 27. 10. 2021, 12. 11. 2021 a 19. 11. 2021, v čase  od 12:00 – 15:00.

            Program prezentačných dní bude pozostávať z prehliadky školy (nové priestory) a prezentácie aktuálnych študijných i učebných odborov. Súčasťou akcie je tiež neformálny rozhovor so študentmi a pedagógmi školy.

            Do našich priestorov pozývame jednotlivcov i celé triedne kolektívy - veríme, že zažitie čulej pracovnej atmosféry, ako aj estetické prostredie našej školy pomôže žiakom pri rozhodovaní sa v ďalšom štúdiu.

          • Oslavovali sme...

          • Deň 1. október je spomienkou na sv. Teréziu z Lisieux - patrónku našej školy. Keďže v Kostole Najsv. Trojice v Bánovciach nad Bebravou sa nachádzajú relikvie tejto svätice i relikvie jej rodičov, upriamili sme najskôr pozornosť na ne. Okrem iného sme sa dozvedeli o rozdelení relikvií (prvostupňové a druhostupňové), o možnostiach i ťažkostiach ich získania pre konkrétny chrám, o ich vzácnosti... Pán dekan nám zároveň vysvetlil rozdiel v preukazovaní úcty svätým prostredníctvom relikvií a medzi modloslužbou. V krátkom exkurze nám tiež priblížil niektoré okamihy Terezkinho života a povzbudil nás k nasledovaniu jej príkladu - snažiť sa urobiť šťastnými ľudí vo svojom okolí a tak sa priblížiť k vlastnému šťastiu.

          • Závislosť

          • Spolu s dobrovoľníčkami zo ZIPCEMu (Združenie informačných a poradenských centier mladých) z Prievidze si študenti interaktívnou formou priblížili problematiku látkovej (drogy, alkohol, lieky...) i nelátkovej závislosti (závislosť na nakupovaní, automatoch, internete...). V spätnej väzbe vyjadrili spokojnosť s priebehom akcie, ocenili striedanie vysvetľovania poznatkov a priblíženia osobnej skúsenosti lektoriek so závislými osobami, vyzdvihli  kolektívne hry, ktoré im problematiku závislosti viac priblížili.

          • Svetový deň mlieka v školách ...

          • nás núti zamyslieť sa nad vlastnými stravovacími návykmi, prehodnotiť ich a inšpirovať sa navzájom. Tento rok bola inšpiráciou pre našich študentov ochutnávka mliečnych výrobkov.  Vďaka  sponzorskému daru od firmy Milsy a. s. si formou švédskych stolov pochutili na rôznych druhoch nátierok, jogurtov, syroch i mliečnych nápojoch.   Samozrejme, nechýbali ani teoretické vedomosti o zdravej strave (výžive), ktoré  sú dnes ľahko a rýchlo dostupné, ale v praxi často nedodržiavané. Akciu sme zakončili tvorivou aktivitou – z obalov mliečnych výrobkov vytvorili študenti krásne originálne diela. Fotky z tejto vydarenej akcie nájdete vo  Fotogalérii :-)

          • Biela pastelka

          • Dňa 24. 9. 2021 sme sa tradične zapojili do celoslovenskej zbierky Biela pastelka, podarilo sa nám vyzbierať 233 eur. Príspevky pre Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska zbierali naše dobrovoľníčky - Saša a Anna (3.A), Kaja a Saša (2.A). Ďakujeme im za vytrvalosť a snahu osloviť čo najviac ľudí, a samozrejme, všetkým darcom ďakujeme za poskytnuté  príspevky.

          • U bánovských požiarnikov...

          • Praktickým doplnením účelového cvičenia bola pre našich žiakov návšteva požiarnej zbrojnice v Bánovciach nad Bebravou. Požiarnici nás oboznámili s požiarnou technikou, ich prácou, prípravou na povolanie a nechýbali ani zážitky z priamych zásahov. Prostredníctvom nich nás usvedčili v tom, že sú naozaj univerzálnou súčasťou záchranného systému. Náplň ich výjazdov je rôznorodá - od záchrany ohrozených  alebo ohrozujúcich zvierat, cez odstraňovanie kalamít, vážne dopravné nehody až po samotné hasenie požiarov. Cvičný ochranný odev používaný počas chemického poplachu si odvážnejší spomedzi žiakov aj vyskúšali :-)

          • Exkurzia v PD Slatina nad Bebravou

          • Dňa 8. 9. 2021 sa naši mliekari dostali priamo do poľnohospodárskeho podniku. Mali sme možnosť vidieť doslova, ako sa mliečne výrobky dostávajú z poľa na tanier. PD Slatina nad Bebravou má vlastnú rastlinnú aj živočíšnu výrobu, ako aj výrobu na spracovanie mlieka. Príjemným a chutným záverom exkurzie bola ochutnávka výrobkov značky „Moja Kravička“.

          • Vyrazil nám dych..

          • prírodný areál na Butkove :-)

            Nachádza sa vo výške 584 m.n.m. na okraji kameňolomu neďaleko obce Ladce. V roku 2012 navštívil miestnu cementáreň páter Elias Vella a vyslovil prianie, aby bol  na vrchu Butkov postavený kríž. V roku 2013 bol kríž slávnostne požehnaný a odvtedy sa areál postupne zveľaďuje - pribudla Kaplnka Božieho milosrdenstva, Pamätník Jána Pavla II. a sestry Faustíny, krížová cesta...  Návštevu tohto miesta všetkým vrelo odporúčame - tú jedinečnú atmosféru treba zažiť!

          • Rýchla reakcia môže zachrániť život!

          • Dňa 6. 9. 2021 sa nám v rámci zdravotnej prípravy na účelovom cvičení prihovorila pani Dana Hlaváčová - zdravotná sestra RZP a úrazovej chirurgie v Trenčíne. Priblížila nám prácu záchranárov RZP, uviedla najmä príklady z každodenného života a poskytla nám cenné informácie, vďaka ktorým môže každý z nás pomôcť pri záchrane ľudského života. Povzbudila nás nebáť sa poskytnúť prvú pomoc, zdôraznila dôležitosť rýchleho zásahu. Okrem iného sme sa dozvedeli ako zareagovať pri epileptickom záchvate alebo rozpoznať príznaky mozgovej či srdcovej príhody.

            Ďakujeme pani Hlaváčovej, že si napriek pracovnej vyťaženosti našla čas aj na nás - študentov CSOŠ :-)

          • Opakovať učivo sa dá rôzne...

          • ... napr. tvorením pojmových máp (1.A na občianskej náuke, 2.A v rámci metodiky edukačných činností), zostavovaním zábavných úloh a osemsmeroviek (1.B na slovenskom jazyku) alebo vytvorením "potravinovej pyramídy" (1.B v rámci odborného predmetu Potraviny a výživa)...

          • Účelové cvičenie

          • ...absolvovali počas posledných školských dní jednotlivé triedy postupne, ale s  podobným programom: prešli sa na Rybársku baštu a v okolí vodnej nádrže Prusy.