• Štvrtáci sa lúčili...

          • "Ani sme sa nenazdali a naše školské povinnosti sa chýlia ku koncu!" Takto si povzdychli naši štvrtáci, keď sa dnes lúčili so spolužiakmi z nižších ročníkov (fotografie nájdete vo fotogalérii). Prechádzaním po triedach si pripomínali svoje začiatky, drobné starosti, ale najmä spolu prežité radostné chvíle. Želáme im, aby zvládli aj posledné skúšanie - maturitné a aby smelo vykročili do sveta...

          • Láskavá pomoc chorým

          • Naši študenti z odboru vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť mali možnosť vidieť, počuť a zažiť  na vlastnej koži, ako je potrebné  postarať sa o  imobilného klienta.  Tieto informácie získali vďaka Mgr. Kataríne  Bučkovej a Zuzane  Jančovičovej, ktoré nám  prezradili  svoje rokmi overené techniky, zlepšenia a detaily o tom, ako klientovi uľaviť od bolesti, predísť dekubitom alebo zmierniť ich  dosah. Zdôraznili tiež potrebu dôstojne ho sprevádzať napriek tomu, že telo mu už neslúži. Odborne, a zároveň ľudsky nám priblížili, ako správne a účelne meniť polohy klienta a aká je práca opatrovateľov v zdravotnom systéme nenahraditeľná:  človek ako bio – psycho – sociálna bytosť potrebuje nielen liečiť svoje fyzické bolesti, ale aj prežiť svoj čas v príjemnom prostredí obklopený  ľuďmi, ktorí svoju prácu robia s radosťou a odhodlaním. Pani Bučková a Jančovičová, ďakujeme Vám za Váš príklad!

          • Ako sa žije v Španielsku?

          • Medzinárodná organizácia AFS sprostredkúva študentské pobyty pre stredoškolákov na celom svete.  Počas pobytu študenti žijú v hostiteľskej rodine a navštevujú vybranú strednú školu 3, 6 alebo 10 mesiacov. Spoznávajú iný školský systém, život v rodine, kultúru, zvyklosti, nových ľudí, získavajú nové priateľstvá a zlepšujú svoje jazykové zručnosti. Komunikačným jazykom v programe AFS pre všetky krajiny je angličtina.

            Dňa 16. 5. 2023 sa na našej škole uskutočnilo milé stretnutie našich žiakov so študentkou Lucy. Lucia je 16-ročná Španielka, ktorá žije na Slovensku u hostiteľskej rodiny už 9 mesiacov. Porozprávala nám o Španielsku a jeho zvykoch, o odlišnostiach s našou krajinou a mentalitou, o Columbii, odkiaľ pochádza jej mama aj o svojom živote, štúdiu, záujmoch na Slovensku. Jej rozprávanie v angličtine bolo poprepletané aj slovenskými slovíčkami ako „trdelník“, „papuče“, „šiby – ryby“ a pod. To, že si Lucy svojou spontánnosťou získala mnohých študentov, dokazuje záujem komunikovať s ňou aj po odznení prezentácie a ukončení oficiálnej časti.  Ďakujeme za netradičnú hodinu angličtiny a geografie v jednom. 😊

          • Junior festival

          • Všade počúvame o klimatickej hrozbe, o globálnych zmenách klímy, vymieraní rastlín a živočíchov... Preto sa tvorcovia filmového festivalu Ekotopfilm rozhodli priniesť environmentálnu výchovu priamo k deťom. Tak vznikol Junior festival, ktorého sme sa 15. 5. 2023 v MsKS v Bánovciach nad Bebravou zúčastnili aj my.

            Tak vznikol Junior festival, ktorého sme sa 15. 5. 2023 v MsKS v Bánovciach nad Bebravou zúčastnili aj my. V jednom bloku sme mali možnosť pozrieť si niekoľko filmov o neprebádanom podmorskom svete, amazonskom pralese a o našom najväčšom zimujúcom dravcovi – orliakovi morskom. V ďalších filmoch odzneli tipy ako znížiť produkciu odpadu, vytvoriť komunitné kompostovanie, ako zneškodniť odpad a neupchať odpadové potrubia, ako aj fakty a mýty o fastfashion. Krátke filmy zahraničnej produkcie nás svojou myšlienkou a príbehom inšpirovali k ochrane prírody a životného prostredia. V závere si žiaci mohli vyskúšať online kvíz prostredníctvom „dokrútok“ známych slovenských hercov o vodíku a fastfashion. Cieľom projektu bolo inšpirovať deti, aby sa správali k životnému prostrediu zodpovedne a každý začal sám od seba a vo svojom najbližšom okolí.

          • Modlitba za mier vo svete

          • Dňa 12. 5. sme sa zapojili do celoslovenskej výzvy - v školskej kaplnke sme sa pomodlili modlitbu sv. ruženca na úmysel "udržať vo svete mier".

          • Študentský majáles opäť úspešný!

          • Dňa 6. 5. 2023 sa konal druhý ročník študentského plesu, na ktorom sme sa dosýta vytancovali. Výborná nálada panovala už v úvode, keď študentov a ich priateľov či rodinných príslušníkov privítala  riaditeľka Ing. Jana Virgovičová a zástupkyňa ŠP Andrea Bližnáková (2.A). Keďže DJ od prvej chvíle hral "správne hity", parket zaplavili nadšení tanečníci a zábava postupne gradovala... Okrem "individuálnych kreácií" sme sa zabavili aj pri  "metlovom" a "stoličkovom"  tanci. K dobrej zábave sa pridalo chutné jedlo a bohatá tombola (ktorú zabezpečili Aďa a Lucia) a vydarenejší večer sme si už ani nemohli predstaviť. Ďakujeme  p. uč.  Mujkošovej a členkám ŠP, ktoré sa pričinili o organizáciu tohto nádherného podujatia a veríme, že tretí ročník bude minimálne taký vydarený ako tento. Fotografie nájdete aj vo fotoalbume.

          • Deň lásky k pečeniu

          • Dňa 5. mája sa v našej škole realizoval už 2. ročník sviatku s názvom Deň lásky k pečeniu. Je to sviatok, ktorý vymysleli žiaci v rámci výučby predmetu ECM. Jeho cieľom je nielen predstaviť rôzne koláče, ale prostredníctvom ich prezentácie a ochutnávky má aj ambíciu vytvoriť u žiakov pozitívny vzťah k pečeniu. Do akcie boli zapojení všetci žiaci školy, ktorí na vopred stanovený termín priniesli vlastnoručne zhotovené koláče. Tie mohli byť akékoľvek: slané, sladké, pečené aj nepečené. Najchutnejšie koláče získali  hlasy a traja autori aj drobnú odmenu za svoju námahu. Sviatok sa teší veľkému úspechu a záujmu zo strany žiakov :-)

          • Úspech v súťaži Štúrovo pero!

          • „Cena kníhkupectva Martinus sa na Štúrovom pere udeľuje za sympatie, náklonnosť a lásku ku knihám, ktoré sa v študentských médiách prejavujú najmä prostredníctvom vtipných, intelektuálnych, ironických aj zasvätených recenzií, rozhovorov či iných článkov alebo pravidelných rubrík o knihách, knižnej kultúre a literatúre.“ V rámci 29. ročníka kníhkupectvo Martinus udelilo túto cenu aj nášmu časopisu EXPERIMENT! Obzvlášť vyzdvihnutá bola celostranovú rubrika troch recenzií Kedysi povinná literatúra, dnes štandardizované diela a článok (Ne)populárne čítanie. Za 30 € poukážku zakúpime do školy Synonymický slovník slovenčiny a Pravidlá slovenského pravopisu.