• Naša ekologická stopa je v norme

          • Ekologická stopa je metóda merajúca vplyv ľudských aktivít na planétu Zem.

            Ekologickú stopu je možné vypočítať pre jednotlivca, školu, organizáciu, mesto alebo štát. Predstavuje celkové množstvo územia potrebného na zabezpečenie všetkého čo spotrebúvame (energia, voda, potraviny, oblečenie, materiály) a na zneškodnenie odpadu, ktorý pritom vytvárame. Platí: čím väčšia stopa, tým väčší vplyv na prírodu. Na planéte nás v súčasnosti žije približne 7,2 miliárd. Z celkového produktívneho povrchu Zeme pripadá na každého človeka férový podiel 1,7 globálnych hektárov. Niektoré krajiny však spotrebúvajú viac prírodných zdrojov ako majú k dispozícii. Prekračujú svoje vlastné kapacity a čerpajú zo zásob iných národov. Vyjadruje sa to v počte tzv. planét, ktoré spotrebujeme za svoj život.

            Počas biológie sme my – žiaci 2.A -vypracovali na stránke EKOSTOPA.SK  test, ktorý vypočítal ekostopu celej triedy. Výpočtom sa zistilo, že máme priemernú eko stopu 2,34 planéty na jedného žiaka, tzn.  je na tom lepšie ako priemerný Slovák (2,5 planéty),  ale aj ako Američania (5 planét), Dáni (4,2 planéty) a Česi (3,3 planéty).

            Dobrou správou je, že existujú spôsoby, ako existenciu Zeme predĺžiť. Tie sa na hodine biológie snažíme spoločne nájsť a naučiť :-)

            Terézia Paulechová, 2.A

          • Po besede :-)

          • Dňa 3. 12. sme využili možnosť  „pobesedovať“ si s rodákom z Bánoviec, pánom Richardom Rychtarechom. Okrem životných osudov autora sa študenti zaujímali o podnety jeho tvorby, o výhody a úskalia spisovateľskej dráhy. Jedna z besedujúcich (Mirka) sa napokon potešila aj knižnému darčeku s venovaním autora.

            Postrehy študentov k besede

            Prekvapilo a fascinovalo ma, že pán Rychtarech  pracuje ako opatrovateľ v kláštore v Rakúsku - páči sa mi, že sa venuje starším ľuďom. Autor na mňa pôsobil sebavedome a nezávisle, občas sa snažil byť aj vtipný. Na základe mojej otázky som sa dozvedela, že keby nepracoval ako opatrovateľ, bol by novinárom. Odpoveď na otázku: „Čo by odkázal budúcim mladým spisovateľom?“ bola pre mňa prínosom... s písaním a čítaním neprestanem a budem sa ďalej zdokonaľovať. Z besedy mám príjemný pocit.           Mirka

            Pán R. Rychtarech na mňa pôsobil príjemne, milo, dobre sa počúvalo, čo rozprával. Obzvlášť ma zaujala myšlienka: „Nikdy nie je neskoro začať niečo nové.“ Liana

            Mne sa beseda veľmi páčila,  pán Rychtarech bol viac otvorenejší  ako pán Sokol (kniha Ako som vozil Nórov), nebál sa položených otázok a pohotovo odpovedal, dokonca aj zábavnou formou. Najviac ma zaujali jeho historky z kláštora a to, ako hodnotil svoju prácu. Prekvapilo  koľko sa venuje písaniu kníh a koľkých súťaží sa zúčastnil.  Anna Mária

            Pán Rychtarech bol celkom milý, pôsobil ako „pohoďák“. Beseda sa rýchlo rozbehla. Prekvapilo ma, že napísal 4 knihy, ktoré mali veľký úspech,  rada by som si niektorú z nich prečítala. Monika

            Nevedela som, že autori musia napísať jednu knihu za rok, aby si udržali popularitu. Rakúsko je podľa pána Rychtarecha krásne, ale aj tak mu  nezávidím dlhé cestovanie do práce – ale naopak – závidím mu prácu, ktorú vykonáva dva týždne v mesiaci.  Saša M.

             

             

          • Podarilo sa!

          • Aj tento rok sa u nás akcia Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? stretla s pozitívnym ohlasom. Popri svojich starostiach mysleli naši študenti aj na druhých. Prinášanie darčekov bolo síce sťažené dištančnou formou vzdelávania, ale v spolupráci s rodičmi sme to zvládli.  Ruku k dielu pripojili aj pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci školy, ktorí  prinesené drobné pozornosti a originálne vlastnoručne vyrobené vianočné pozdravy  pre starkých  zabalili a doručili pani Slamkovej. Navyše sme nadviazali kontakt na spoluprácu pri rozdávaní darčekov priamo v  DSS na budúci rok - samozrejme, ak budú priaznivé podmienky :-)

          • Technika tlače

          • je technický postup, ktorým sa farba z "matrice" prenáša na papier tlakom. Rozlišujeme tlak z výšky, z hĺbky a z plochy.  My sme si na metodike edukačných činností vyskúšali tlak z výšky. Ďalšie diela nájdete vo fotogalérii :-)

          • Ak môžeš, pomôž :-)

          • Milí študenti,

            aj v tomto školskom roku sa chceme zapojiť do charitatívnej akcie s názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Svoje "príspevky" (nekaziace sa potraviny, krížovky, kozmetiku) môžete doniesť do školy od 25. 11. do 27. 11. 2020 počas úradných hodín, t. j. od 8:00 - 14:00. Veríme, že s vašou pomocou sa nám aj tento rok podarí vykúzliť úsmev na tvárach našich starkých :-)

          • Rozprávková angličtina

          • Študenti druhého ročníka pozerali príbeh o Malom princovi v angličtine. Okrem toho, že si tým  precvičili porozumenie hovoreného slova v cudzom jazyku, zamysleli sa aj nad nesmrteľnými myšlienky a odkazmi tejto nadčasovej rozprávky. Vypracovali krásne miniprojekty, v ktorých pomenovali a charakterizovali hlavné postavy a ideu tohto diela. Na online hodine študenti prezentovali svoje práce spolužiakom, následne  o diele diskutovali. V budúcnosti si spomínané dielo aj prečítajú a zdokonalia si tak čitateľské zručnosti. Iste bude zaujímavé  porovnať knihu s filmovým spracovaním. 

          • Oznam pre študentov

          • Jesenné prázdniny: 30. 10.  2020, 2. 11. 2020, 6. 11. 2020, 9. 11. 2020. V čase jesenných prázdnin nebude prebiehať online vyučovanie,  zároveň nebudú zadávané dištančné úlohy. V ostatných dňoch prebieha zabehnuté vyučovanie podľa online rozvrhu.

            17. 11. - štátny sviatok

          • Online beseda s O. Sokolom

          • ziva_kniznica_sokol_csos.jpg

            Dňa 22. 10. 2020 o 11:00 pozývame všetkých študentov na online besedu s pánom O. Sokolom - autorom knihy Ako som vozil Nórov. Tejto akcie sa môžeme zúčastniť vďaka ponuke pani J. Mikulovej, vedúcej miestnej knižnice. Beseda bude sprostredkovaná cez www.youtube.com. Bližšie informácie k pripojeniu zašleme študentom bezprostredne pred besedou.

          • Projekty - Predstavím ti svoje bydlisko

          • V rámci GEG si študenti vyskúšali funkciu lektorov - najprv vypracovali plagát o svojej obci alebo meste, v ktorom bývajú, fakty doplnili obrázkami a uviedli zdroje informácií... Následne o svojom bydlisku porozprávali  svojim spolužiakom - okrem faktov pridali aj osobné zážitky a postrehy. Ich počiatočná tréma sa rýchlo vytratila a "lektori" aj poslucháči prežili zaujímavú "akčnú" hodinu :-)

          • Na angličtine bolo živo...

          • Dňa 28. 9. 2020 si študenti prvého a druhého ročníka spoločne pripomenuli  Európsky deň jazykov, t. j.  na hodinách anglického jazyka si užili bohatý program.V úvode akcie upriamili svoju pozornosť na zaujímavosti  angličtiny, potom diskutovali o dôležitosti priateľstva, pričom vytvorili myšlienkovú mapu pomocou vlastných  mobilných telefónov. Následne pomocou ukážky identifikovali  známu pieseň z obľúbeného seriálu Priatelia a charakterizovali  jednotlivé postavy.  Po prezretí krátkeho zostrihu  jednej časti spomínaného seriálu  vypĺňali pracovný list a rozvíjali tak svoje zručnosti jednak  v počúvaní anglického jazyka, jednak v písomnom prejave – v tvorbe jednoduchého minulého času. Na záver si všetci spoločne  zaspievali pieseň I'll be there for you :-)

          • Kto chýbal, môže banovať!

          • Pri príležitosti Svetového dňa mlieka na školách nám pani učiteľka Murínová pripravila zaujímavý program. Najprv sme sa v rámci prezentácie dozvedeli nové (aj staronové) informácie o mlieku a mliečnych výrobkoch, napr. že je dobré konzumovať každý deň aspoň jeden mliečny výrobok, že  kozie mlieko je zdravšie ako kravské a biele jogurty sú pre náš organizmus výhodnejšie ako ovocné, ktoré obsahujú rôzne farbivá. Prekvapilo nás, že niektoré syry nie sú až také zdravé, pretože obsahujú veľa soli. Utvrdili sme sa v informácii, že aj v našom veku je fajn piť mlieko - zdroj vápnika pre naše kosti.

            Následne sme počúvanie vymenili za „ozajstnú“ aktivitu – zapletali sme korbáče (namiesto horúcich syrových nití sme však použili špagát), „lámali“ sme si hlavu nad osemsmerovkami a napokon sme navrhovali  vlastný názov jogurtu a obal na jogurt.

            Nakoniec sme boli odmenení korbáčikmi (tentoraz ozajstnými) a jogurtmi od firmy Milsy a.s. Táto akcia bola pre nás zaujímavá, zábavná a kreatívna J. Už teraz sa tešíme na to, čo si  pre nás pani učiteľka pripraví na budúci rok!

            Liana  a spolužiačky  z 2.A