• Ako predísť online závislostiam

          • Na hodinách biológie sme v 2.A diskutovali na tému nelátkových závislostí. Otestovali sme sa z internetovej závislosti, počas komunikácie sme využívali aj online nástroj "Slido" a z návrhov žiakov ako predísť online závislostiam vzniklo nasledovných 10 odporúčaní.

          • Vitajte u nás!

          • Dovoľte nám, aby sme vám priblížili priestory našej školy. Počas dištančnej výučby nezaháľame, ale  modernizujeme a skvalitňujeme učebne a priestory. Zriadila sa nová, moderná, interaktívna učebňa pre skvalitnenie výučby cudzieho jazyka a odborných predmetov študijných a učebných odborov, doplnila sa počítačová učebňa o nové notebooky a dokúpili sa nové šatňové skrinky. V telocvični sa zmodernizovalo osvetlenie, dokúpili sa žinenky a pinpongový stôl. Zároveň prebieha rekonštrukcia sociálnych zariadení. Tešíme sa, kedy vás v týchto priestoroch privítame!

          • Nemusíš so mnou súhlasiť, len sa vži do mojej kože...

          • Empatia znamená vcítenie sa do prežívania druhého človeka. My sme sa empatii a jej rozvíjaniu venovali na SCV (sociálnopsychologickom výcviku). Prváčky dostali tvorivú úlohu - nakresliť empatiu. Ako výtvarne znázornili tento psychologický pojem, si môžete pozrieť na fotografiách.

          • Tvorba pohľadníc

          • Študentky v rámci predmetu ADK (administratíva a korešpodencia) vyrobili pohľadnice, blahoželania k životnému jubileu či narodeniu dieťaťa...

          • Športová challenge na angličtine - hýbať sa je zdravé!

          • V rámci dištančného vzdelávania dostali naši študenti na konverzačných hodinách angličtiny výzvu - V priebehu týždňa sa aspoň hodinu venovať fyzickej aktivite, ktorá ich baví a s použitím slovnej zásoby, ktorú sa naučili k téme Šport, ju opísať. Študenti využili svoj voľný čas aktívne - turistika, beh, gymnastika... 

          • Ako sme oslávili DEŇ ZEME

          • 22. apríl je už od roku 1970 dňom, ktorý sa snažíme venovať našej planéte. Aktivisti burcujú na poplach a široká verejnosť sa delí na viaceré tábory: niektorí si vážnosť situácie uvedomujú,  iní nie sú schopní vzdať sa vlastnej pohodlnosti, ďalší sa tvária, že sa ich to netýka... Preto je dôležitá osveta a informovanosť, najúčinnejší je však dobrý príklad a poznanie, že aj malé činy, ak ich robia milióny ľudí, môžu zmeniť svet.

            Naším pôvodným zámerom bolo stráviť tento deň spoločne v prírode. Pandémia nám ale tieto plány prekazila, a tak sme vykročili aspoň virtuálne... Prostredníctvom študentských reportáží  sme sa ocitli na  Uhrovskom hrade, v Terchovej, na Kalvárii neďaleko Solky, nad obcou Malá Hradná, v súkromnej záhrade vo Dvorci aj v Pravenci, a napokon na „Haláčovskej“ priehrade (linky k reportážam nájdete pod textom).  Niektorí odvážlivci nám predstavili aj svoje domáce zvieratá, a to nielen „klasické“ (napr. kocúr Cilo), ale aj exotické (agama bradatá - Ernest)...

            Venovali sme sa aj ochrane životného prostredia pred negatívnymi vplyvmi nás - ľudí.  Na úvod sme si pozreli a vyjadrovali naše dojmy z náučných videí o tom, akú nepeknú stopu dokáže človek za sebou v  prírode zanechať a tým ubližovať zvieratám, ľuďom či sebe samému. Predstavili sme tiež možné riešenia tohto problému. Diskutovali sme o dôležitosti triedenia odpadu a recyklácii.♻️ Zapojili sme sa tiež do našej novej výzvy. Týždeň si budeme písať vlastný ekodenník, v ktorom napíšeme každý deň jednu malú vec, ktorú spravíme pre našu planétu.🌍 Inšpirujeme sa tak navzájom a veríme, že nám tie malé-veľké veci vydržia aj do budúcnosti, pretože si uvedomíme, že byť viac  "eco-friendly" zaberie máličko času, ale význam toho je na nezaplatenie. Planéta Zem je náš domov a záleží nám na tom, aby sme žili v čistom prostredí. 

            Reportáže: R_Alexandra_Strakova.pdf, R_Anna_Maria_Jerabkova.pdf, R_Karin_Strakova.pdf, R_Miriama_Cernanska.pdf, R_Terezia_Dzurikova.pdf, R_Zdenko_Rusnak.pdf

          • Svetový deň umenia - triedna aktivita prváčok

          • Umenie je súčasťou našich životov, robí náš svet krajším a prináša nám estetické zážitky. Vie v nás prebudiť radosť, silu, motiváciu... A preto sme si v rámci triednickej hodiny pripomenuli Svetový deň umenia, ktorý sa oslavuje 15. aprílanamaľovali sme „veselé triedne kamene“,  ktoré nám na tvári vyčaria úsmev.  Po návrate do školy budú mať svoje miesto v triede a v budúcnosti nám poslúžia  ako učebná pomôcka. Napr. Pri učení novej slovnej zásoby na ANJ (udávanie smeru) poschováva vyuč. ANJ kamene v priestoroch školy a dievčatá ich vyhľadajú pomocou pokynov na navigačných kartičkách napísaných  po anglicky (samozrejme v stanovenom čase)... Lebo učenie nie je nuda. :)

          • Domáce laboratórium II.

          • Tentokrát sme v domácom laboratóriu počas online hodiny mikrobiológie pripravovali s prvákmi - biochemikmi vzorku na kultivačné vyšetrenie. V praktickej úlohe sme si vyskúšali riedenie kvapalnej suspenzie pre možné naočkovanie do Petriho misky.

          • Relax nie je stratený čas!

          • K zdravému životnému štýlu patrí aj aktívny a pasívny oddych. Čas na regeneráciu nie je strateným časom, len ho treba správne využiť. Druháci svoj oddychový čas zobrazili v spoločnej koláži. Nechajte sa inšpirovať a zrelaxujte :-)

          • Logo pre knižnicu

          • Túto súťažnú aktivitu zorganizovala Mestská knižnica Ľ. Štúra v mesiaci marec. S radosťou sme sa zapojili - naše návrhy nájdete aj vo fotoalbume. 

          • Ponožkové zvieratko

          • ... bola naša ďalšia výzva v rámci metodiky edukačných činností. Námety sme vyhľadali na internete, materiál   poskytli naše domácnosti (ponožky, gombíky, stužky, na výplň – ryža, sušený hrach, vata, duté vlákno, handry).  Na pohľad zložitá vec sa napokon ukázala celkom zábavná a navyše sme zužitkovali odpadový materiál – staré ponožky, ale aj handry na vyplnenie zvieratka.

          • Domáce laboratórium

          • Na online hodine mikrobiológie sme pozorovali správanie kvasiniek Saccharomyces cerevisiae v rôznych podmienkach prostredia. Keďže vyučovanie stále prebieha dištančnou formou zriadili si žiaci domáce "laboratórium". Stačilo k tomu pár pohárov, voda, pekárske droždie, cukor, soľ, ocot, škrob a vriaca voda. Študenti si tak sami mohli overiť teoretické poznatky z hodín mikrobiológie v praktickom cvičení.

          • Zdravý životný štýl

          • Počas dištančnej formy výučby sa snažíme hodiny biológie strávené pred obrazovkou doplniť aktivitami aj s pomocou nástrojov rôznych aplikácií. Pozrite si výsledok našej vzájomnej interakcie :-)

          • Bláznivá angličtina - 1. apríl sa blíži :)

          • Našim prváčkam bola zadaná úloha - poslať svoje najobľúbenejšie video – prank, zdôvodniť  svoj výber a vystihnúť podstatu videa. Aj takto sme oživili online hodinu angličtiny, na ktorej si študentky obohatili slovnú zásobu, zlepšili si zručnosti v počúvaní či písaní a komunikácii. Posúďte s nami, nebolo to skvelé? :)

          • Na angličtine pracujeme aj s autentickými materiálmi

          • Druháci mali v tomto mesiaci na ANJ možnosť výberu. Ich úlohou bolo, pozrieť si v anglickom jazyku niečo, čo ich baví, zaujíma, opísať, o čo išlo a vypísať neznámu slovnú zásobu, ktorá ich zaujala. Vo výberoch sa objavili časti seriálov z Netflixu, rozprávky, filmy, interview so známymi osobnosťami či dokumenty... Opäť sme o kúsok ďalej k jednému z našich cieľov - zdokonaliť svoje zručnosti v počúvaní, a teda porozumieť textu v anglickom jazyku aj bez porozumenia každého jedného slovíčka.

          • Šťastné detstvo nie je samozrejmosťou ani v 21. storočí

          • Študenti 2.A vypracovali projekty na tému Detská práca v rámci občianskej náuky. Pri realizácii  a následnej prezentácii projektov získali prehľad a utvorili si názor na tento veľmi závažný globálny problém. V neposlednom rade pocítili vďačnosť za to, že sa môžu vzdelávať, venovať sa svojim záľubám, rozvíjať sa, napredovať ... a každý deň byť o kúsok lepším človekom ako včera. Ďalšie projekty nájdete vo fotogalérii :-)