• "Župná kalokagatia"

          • Žiaci našej školy sa dňa 25. 5. 2022 zúčastnili štrnásteho ročníka krajskej športovo-vedomostnej súťaže „Župná kalokagatia.“

            Organizátorom podujatia je Krajské centrum voľného času v Trenčíne v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom. Súťažili päťčlenné zmiešané družstvá žiakov stredných škôl. Našu školu reprezentovali: Andrea Bližnáková a Klaudia Robotová z 1.A, Karolína Kopecká z 2.A, Liana Čelinská z 3.A a Matúš Lovás z 3.B.  Na trati dlhej 3 kilometre bolo vytýčených 6 kontrolných stanovíšť, na ktorých súťažiaci odpovedali na otázky z oblasti zdravotníctva, geografie, histórie, športu, dopravy, civilnej ochrany, anglického jazyka. Ich športové zdatnosti preveril nielen beh cez Lesopark Brezina, ale aj rúčkovanie na lane, streľba zo vzduchovky a hod granátom.

            Na súťaži sme získali nové skúsenosti, zručnosti, kamarátstva a už teraz sa tešíme na budúci rok!

          • Boli sme nadmieru spokojní!

          • Spoločenskovedná exkurzia do Bratislavy sa napriek menej priaznivému počasiu vydarila na 100 %. Začítajte sa a nezabudnite na fotky vo FOTOALBUME.

            Naše kroky najskôr viedli do Múzea židovskej kultúry. Jeho návštevou sme nadviazali na online prezentáciu  o holokauste. Tentoraz sme sa spolu s lektorkami  zamerali skôr na zvyky a kultúru židovského obyvateľstva, ale spoznali sme aj symboly a históriu židovského národa. Vďaka zaujímavo vytvoreným prezentáciám sme sa postupne oboznamovali s prijímaním detí do židovskej komunity,  s povinnosťami chlapcov a dievčat, s úlohou muža a ženy v židovskej rodine. „Nazreli  sme“ do synagógy, ktorá slúžila nielen ako modlitebňa, ale aj ako priestor na vzájomné stretávanie a vytváranie spoločenstva, dozvedeli sme sa, že rabín nie je kňaz, ale učiteľ. Obzvlášť zaujímavé pre nás boli   príklady zo všedného života - porovnali sme povinnosti „židovských školákov“ s našimi povinnosťami, „košér“ stravovanie, obliekanie a bývanie s našimi zvyklosťami.  Napokon sme sa spoločne s lektorkou dopracovali ku konštatovaniu, že podstatou viery je vnútorné prežívanie vo svojom srdci.

            Na potulkách po Bratislave sme nakukli do Dómu sv. Martina, v ktorom sa kedysi konali korunovácie uhorských kráľov a vzdali sme hold vojakom, ktorí obetovali svoj život za mier – navštívili sme pamätník na Slavíne.

            Následne sme sa previezli do Petržalky, aby sme pozdĺž slovensko-rakúskej hranice sledovali obrannú líniu nášho hlavného mesta z čias 30-tych rokov 20. stor. Reportér a novinár M. Košírer nám priblížil funkciu jedného z bunkrov – B-S 8 Hřbitov, jediného dodnes zachovaného bunkra. V jeho okolí sa zároveň nachádza symbolický cintorín obetí 1. svetovej vojny.

            Múdrejší, spokojní a trochu aj mokrí sme sa po absolvovaní posledného bodu programu - zábavno-konzumného charakteru (NC Avion) - pobrali domov :-)

          • Súťaž o výpočtovú techniku pre školu!

          • Hlasy pre školu môžeme získať  za nákup potravín v Lidli. Za každých 20 € nákupu získa zákazník zadarmo balíček   s nálepkami „Slovenskô ako maľované“ a s hlasovacou kartičkou. Po navštívení stránky malovaneslovensko.sk si hlasujúci vyberie školu a naskenovaním QR kódu alebo jednoduchým prepísaním číselného kódu jej pošle svoj hlas. 

            ĎAKUJEME :-)

          • Beseda o trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých

          • Dňa 6. 5. 2022 sme besedovali s mjr. Mgr. Marianou Kmecovou z Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne. Zo všeobecného úvodu o štatistických údajoch sme postupne prešli na konkrétne problémy týkajúce sa bezpečnosti na cestách, prevencie pred požívaním drog a alkoholu, a napokon na komunikáciu cez sociálne siete. V závere besedy sme si pozreli skutočné príbehy oklamaných a zneužitých mladých ľudí, ktoré sú najlepšou výstrahou pre nás - ich rovesníkov.

          • Štúrovo pero

          • ...je názov súťaže v tvorbe školských časopisov a novinárskych príspevkov stredoškolákov. V tomto školskom roku sme sa jej zúčastnili aj my :-)