• Prváci v kúzelnom mestečku

          • Svoj koncoročný výlet začali prechádzkou okolo Bojnického zámku, ktorý patrí medzi najkrajšie a najnavštevovanejšie zámky na Slovensku. Pohľad naň si vychutnali aj z raňajkovej reštaurácie.

            Následne navštívili Dom ilúzií - múzeum a galéria zameraná na optické ilúzie, trick-artové umenie a moderné formy zobrazovania reality, kde vďaka interaktívnej expozícii objavovali a poznávali, ako fungujú naše zmysly pri vnímaní optických ilúzií. Trick-artové maľby boli tematicky zamerané na bojnické legendy, zaujímavé boli tiež meniace sa obrazy (tzv. lentikulárne obrazy), obrazy s moaré efektom... Krásny deň pokračoval v Národnej zoologickej záhrade Bojnice. Na záver okúsili miestne čokoládové bonbóny a hurá domov po ďalšie zážitky!  :)

          • Ocenenie pre Aďu

          • Dňa 28.6. ocenil primátor Bánoviec nad Bebravou Ďakovným listom žiakov ZŠ a SŠ, ktorí svojou usilovnou činnosťou a výbornými výsledkami vzorne reprezentujú mesto Bánovce. Z našich radov sme na ocenenie navrhli žiačku 2. ročníka - Andreu Bližnákovú, ktorá je predsedníčkou Školského parlamentu CSOŠ, redaktorkou školského časopisu Experiment, okrem toho sa aktívne zapájala do prezentácie školy (oslovenie deviatakov) i do školských aktivít rôznorodého charakteru. Aďa, ďakujeme a blahoželáme!

          • Tretiačky v Trenčíne

          • Trenčiansky hrad uchvátil dievčatá vďaka svojim nádherným výhľadom, rôznym atrakciám a zaujímavou bohatou históriou. Krásna bola tiež krátka návšteva Farského kostola Narodenia Panny Márie, prechádzka miestnymi uličkami a debatka v kaviarni. Spojenie oddychu, učenia, zábavy... sú zárukou pekných spomienok na tento koncoročný výlet.

          • V Haluzickej tiesňave

          • Triedny výlet 2.A sa vydaril! Síce sme trošku zmokli a ani slnečné lúče nehriali na 100 %, ale pre našu turistiku to bolo ideálne počasie. Z Nového mesta nad Váhom sme sa odviezli na rázcestie pred obcou Haluzice a odtiaľ sme už šliapali pešo. Na začiatku obce sme odbočili do lesíka a zrazu sme sa ocitli v inej krajine – nádherné terasovité členenie terénu pokryté brečtanom  navodilo atmosféru pralesa  - tú znásobilo aj vlhké ovzdušie.

            Po prechode tiesňavou sme vyšli na lúku k zrúcanine stredovekého kostolíka Všetkých svätých pochádzajúceho z 13. stor. Jednou raritou sú jeho zakonzervované múry bez strechy, druhou (ale iba dočasnou – do 1. októbra) je zvlnená drevená podlaha pripomínajúca morské vlny (dielo vizuálneho umelca J. Gábora upriamuje pozornosť návštevníkov na neobsiahnuteľné nekonečno).  Treťou, a zároveň poslednou zastávkou nášho výletu bola rozhľadňa Hájnica. Ak máte chuť na nenáročný pekný výlet v prírode, neváhajte – Haluzická tiesňava čaká :-)

          • Teória v praxi

          • Blíži sa koniec školského roka a my vyhodnocujeme našu činnosť a aktivity. „Obzreli sme sa“ napríklad v 1. a 3. roč. Viaceré aktivity nám ponúkli iný uhol pohľadu na preberanú teóriu,  a zároveň preverili našu fantáziu, tvorivosť, rytmické cítenie, spoluprácu, dôveru, empatiu, vytrvalosť, ohybnosť,  a dokonca aj rovnováhu.

            V predmete metodika edukačných činností to boli tzv. živé sochy. Spoznali sme tak výtvarné a sochárske diela významných umelcov z rôznych štýlových období. Metodika telesnej výchovy nás v podobe rôznych cvikov orientovaných na rovnováhu a akrobaciu preverila z viacerých strán na individuálnej aj kolektívnej úrovni. Z rytmu a hudobného cítenia nás vyskúšali hudobno-pohybové aktivity v rámci metodiky hudobnej výchovy, v ktorých sme sa zahrali na slony, rybky v akváriu a pod.

            V každom prípade všetky tieto aktivity a činnosti vniesli do vyučovania dobrú náladu, upevnili vzťahy a pozitívnu klímu v triede.         

             

          • Kniha života

          • Aj tento školský rok mali druháčky na psychológii zadanú celoročnú prácu - písať  vlastnú Knihu života.

            Opísali seba vo všetkých vývinových obdobiach. Okrem toho, že im to výrazne pomáhalo pri učení odborných poznatkov z vývinovej psychológie, bol to  jeden z ich obľúbených spôsobov trávenia času.. niekedy aj s rodičmi (najmä mamami), ktoré im pomáhali hľadať fotografie z detstva, rozprávali  im o mnohých príhodách, zaspomínali si na svoje prvé slová, prvé hádky... Minulosť sa im podľa ich slov písala najľahšie. Prítomnosť - a teda obdobie adolescencie -  bola pre ne výzvou. Pomenovávali a vyjadrovali zmeny v kognitívnych procesoch, v svojom prežívaní, osobnosti... Lepšie sa spoznali. Náročnejšie a pre niektorých aj najkrajšie bolo opísať svoju budúcnosť v podobe dospelosti a staroby - sny, ambície a vízie... Zvládli to skvele a všetky sa tešia nielen skvelej pomôcke pri opakovaní na maturitné skúšky, ale aj krásnej spomienke na celý život.

             

          • Arteterapia

          • Študenti odboru vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť na vlastnej koži skúsili, ako funguje arteterapia. Jej cieľom nie je vytvoriť umelecky hodnotné dielo, ale dôležitá je jeho výpovedná hodnota. Stredobodom činnosti je práve proces – zážitok z tvorby. Využíva špecifické výtvarné postupy, metódy a techniky, medzi ktoré patrí napríklad kresba, maľba, modelovanie z hliny, práca s prírodným materiálom a iné.

            Na hodinách pracovnej výchovy s metodikou si prváci vyskúšali tieto arteterapeutické techniky:

            Artefiletika – rozfukovanie tušu a následne prácu so škvrnou - v predstavách hľadali fantazijné krajiny, postavy, veci...

            Land-art – práca s prírodným materiálom priamo v teréne - vytvárali si pozitívny vzťah k prírode, spolupracovali na spoločnom diele,

            Relaxačné omaľovanky – tvorba obrazcov z geometrických tvarov pomocou kružidla,

            Asambláž – trojrozmerná koláž

          • Aktualizačné vzdelávanie

          • SOFTIMEX Academy, s.r.o., Lubenik 159
            školský rok 2022/2023

            Forma kontinuálneho vzdelávania: prezenčne
            V dňoch 29. 5. 2023,31. 5. 2023 a 9. 6. 2023 pedagogickí zamestnanci absolvovali aktualizačné
            vzdelávanie podľa §90 ods. 12 zákona č. 138/2019 Z.z. o pedagogických zamestnancoch a odborných
            zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov s názvom : Spracovanie tabelovaných údajov v
            prostredí aplikácie Microssoft Excel v rozsahu 20 hodín.

            Personálne zabezpečenie a garant vzdelávacieho programu: SOFTIMEX Academy s.r.o., Ing. Bezák Vladimír
            Garant programu: Ing. Bezák Vladimír
            Lektori vzdelávacieho programu: Ing. Bezák Vladimír 

          • Experiment na 3. mieste!

          • Po troch rokoch sa v Trenčíne opäť obnovila súťaž s názvom Stredoškolské časopisy, ktorú zastrešuje Krajské CVČ. V tomto roku súťažilo 7 časopisov, odbornú porotu tvorili: Jana Paulínyová (vedúca odboru komunikácie a marketingu v MsÚ v Handlovej), Radovan Stoklas (fotograf  TASR) a Michal Bujna (reportér TV Markíza). Súťaž pozostávala z dvoch častí: v prvej časti porota zhodnotila celkovú úroveň jednotlivých časopisov, druhá časť predstavovala zostavenie  reportáže z ľubovoľného výletu. Náš stredoškolský časopis výborne obstál v konkurencii a to isté môžeme povedať aj o dvojici študentiek - Alexandre Karmanovej (3.A) a Terézii Dzuríkovej (4.A), ktoré zastupovali redakčnú radu. Saške a Terke ďakujeme za reprezentáciu a blahoželáme k úspechu, ale poďakovanie aj blahoželanie zároveň patrí všetkým prispievateľom – redaktorom, ktorí náš časopis tvoria. Spoločnými silami sme si vybojovali 3. miesto!

          • Bez boja niet víťazstva ...

          • Dňa 9. 6. 2023 sme poslednýkrát privítali v školských laviciach študentov 4.A, ktorí sa prevzatím maturitných vysvedčení stali prvými absolventmi CSOŠ sv. Terézie z Lisieux.  Spoločne sme si zaspomínali na pekné aj ťažké chvíle. Za tie štyri roky sme ich poriadne vyzvŕtali aj potrápili. Sami prišli na to, že „bez boja niet víťazstva“. Dnes pred nami stáli ako víťazi, ktorí úspešne zavŕšili jednu etapu svojho života, pripravení smelo vykročiť do tej ďalšej. Prajeme im veľa šťastia - či už pri pokračovaní v štúdiu alebo v budúcom zamestnaní. Tiež im prajeme, aby sa ich zamestnanie pre nich stalo povolaním a aby preň boli takí zapálení ako celý pedagogický zbor, ktorý ich viedol a formoval.

          • Prví maturanti

          • Dňa 5.-6. 6. sa v CSOŠ konali maturitné skúšky z ANJ, SJL a TČOZ, v rámci ktorých študenti z odboru sociálno-výchovný pracovník úspešne ukončili svoje štvorročné štúdium. Želáme im veľa šťastia pri pokračovaní v štúdiu na VŠ aj pri uplatnení sa v zamestnaní (nielen) v sociálnej sfére.

          • 2. kolo prijímacích skúšok

          • Riaditeľstvo školy oznamuje, že dňa 20. 6. 2023 sa bude konať 2. kolo prijímacích skúšok.

            Voľné miesta:

            sociálno-výchovný pracovník - 4

            vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť - 2

            Tiež je možnosť zapísať sa do odboru: mliekar-syrár - 2.