• Volejbalový turnaj stredných škôl

          • Žiaci našej školy sa dňa 21.11. 2023 zúčastnili okresného kola stredných škôl vo volejbale, ktoré organizovalo CVČ Bánovce nad Bebravou. Súťažili 6-členné zmiešané družstvá žiakov SŠ.

            Našu školu reprezentovali: Adrián Sedláček, Aleš Talian, Kristián Kulašiak, Martin Václavík, Chiara Hodulová, Lea Brachová a Martina Kelemenová z 2.A, Karolína Virágová, Laura Vavrová, Sabína Krchníková, Frederika Revajová a Ema Gálisová  z  1.A.                               

            Ich športové volejbalové zdatnosti preverili žiaci z Gymnázia Janka Jesenského BN a žiaci zo Strednej odbornej školy Juraja Ribaya BN.               

            Naši volejbalisti sa umiestnili na 3. mieste, ich húževnatosť a chuť bojovať bola parádna! Možno nám chýbalo len šťastíčko a umiestnenie by boli vyššie...

            ĎAKUJEME a tešíme sa na budúci ročník!

          • Profesijné a kariérne poradenstvo

          • Profesijné a kariérne poradenstvo pre študentky tretieho a štvrtého ročníka pozostáva z dvoch častí - skupinová diagnostika a individuálne pohovory.

            Cieľom je efektívne pomôcť študentkám pri rozhodovaní o smere a voľbe svojho budúceho povolania alebo pokračovania v štúdiu na vysokej škole. Ďakujeme pani psychologičke z CPP v BN.

          • Deň bez tašiek

          • 21.11. bol u nás na škole - Deň bez tašiek, akcia organizovaná školským parlamentom. Študenti sa mali vynájsť a priniesť všetko potrebné na vyučovanie v niečom inom, ako v klasickej školskej taške. Spomedzi viacerých zapojených vybrali členky ŠP víťaza, ktorým sa stal Dávid z 1.A a získal poukážku do cukrárne Ellis v hodnote 10 eur. Gratulujeme! Všetkým ďakujeme za zapojenie sa do tohto dňa tvorivými nápadmi...

          • Nielen z chleba je človek živý

          • Kultúra, umenie, estetika, história, literatúra, príroda... Všetko v jednom dni. Dnes sme navštívili Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Odniesli sme si so sebou umelecké zážitky zo slovenskej klasiky - Ženský zákon, ktorá nás milo prekvapila svojím moderným spracovaním.                              

            V Lesníckom a drevárskom múzeu sme si v rámci tvorivých dielní prostredníctvom techniky maľba na textil - práca s hubkou ozdobili plátené tašky, neskôr sme sa dozvedeli zaujímavé fakty z prostredia slovenského aj európskeho lesníctva popri prezeraní expozícií s názvami "Drevo vždy živé" a "Hlas lesa". Na záver sme si prezreli výstavu "Rodiny Ostrolúckej a Ľudovíta Štúra."               

            Dnešok sa nám všetkým skutočne veľmi páčil. Máme radosť zo spestrenia vyučovacieho procesu. Ďakujeme!

            Viac foto nájdete vo Fotogalérii.

          • Spolupráca s CPP v BN pokračuje

          • Ďakujeme pani psychologičke z CPP za besedu pre našich študentov prvého a druhého ročníka. Beseda bola zameraná na zamyslenie sa nad svojím životom a nad jeho zmyslom. Pre spokojnosť na oboch stranách bude dohodnuté ďalšie stretnutie zamerané na vzťahy.  :)

          • Krásne 2. miesto v stolnom tenise!

          • Ďakujeme našim študentkám - Monike Pajtinkovej (4.A), Chiare Hodúlovej (2.A), Karolíne Virágovej (1.A), Lucii Striežencovej (2.A) za reprezentáciu školy v OK v stolnom tenise žiačok stredných škôl, ktoré organizuje CVČ BN. Boli ste skvelé!  :)

          • Rozdávajú radosť seniorom

          • Dňa 10.11. pripravili dievčatá z CSOŠ pre starkých z Centra sociálnych služieb špeciálny program pozostávajúci   z pásma hovoreného slova, hry na flaute, scénky Popoluška, a napokon zo spoločného spevu ľudových piesní v sprievode gitary. Ďalšie fotografie nájdete vo Fotogalérii.

            Dobre rozbehnutú spoluprácu budeme rozvíjať ďalšími „každodennými“ i „sviatočnými“ chvíľami strávenými s našimi starkými.

            Žiačky Cirkevnej SOŠ pomáhajú každý piatok v Centre sociálnych služieb.  Tretiačky a štvrtáčky študujúce odbor sociálno-výchovný pracovník tu v spolupráci so sociálnymi pracovníčkami CSS nadobúdajú praktické skúsenosti v oblasti kultúrno-výchovnej činnosti. Dievčatá sa starkým snažia spríjemniť každodenné chvíle úsmevom, rozhovorom, vypočutím ich spomienok i názorov. Starkí si radi zaspomínajú na mladé časy, rozptýlia sa spoločenskými hrami alebo uvítajú spoločnú prechádzku v parku. Je milé sledovať, ako majú mladí ľudia záujem o staršiu generáciu a staršia generácia im to radostne odpláca.  Napriek vekovému rozdielu si našli k sebe cestu, obľúbili si jedni druhých a obohacujú sa navzájom. Tieto „vyučovacie“ návštevy motivujú naše dievčatá zamyslieť sa nad zmyslom života a pravými hodnotami,  a zároveň potvrdzujú, že šťastný je človek vtedy, keď nežije iba pre seba.  V duchu hesla sv. Terézie z Lisieux – Mojím povolaním je láska. – vedieme našich žiakov k spolupatričnosti, trpezlivosti, vytrvalosti, ale aj zodpovednosti.

          • Čítanie je potrebné ...

          • Každoročne, už 12 rokov, vyhlasuje Slovenská národná knižnica projekt pod názvom Záložka do knihy spája slovenské školy. Tento ročník sa niesol v duchu hesla Hrdinovia detektívnych románov. Ide o aktivitu, v ktorej si partnerské školy vymieňajú záložky do knihy. Tieto zhotovujú žiaci prostredníctvom ľubovoľnej techniky (maľba, kresba, koláž...) a rôzneho tvaru. Ambíciou projektu je podpora čítania, ktorá je v dnešnej elektronickej dobe veľmi žiaduca a vítaná. Našou partnerskou školou sa stalo Reedukačné centrum Trstín, s ktorým sme si vymenili záložky do knihy a niekoľko priateľských informácií.

          • Fast fashion – výhoda alebo hrozba?

          • Zoznámenie sa s fast fashion predstavuje ďalšiu aktivitu, do ktorej sme sa zapojili v rámci projekty Recyklohry. Plagát o  fast fashion  zhotovili študentky 1. ročníka, následne zorganizovali prednášku pre svojich spolužiakov – na základe plagátu im vysvetlili pojem fast fashion, poukázali na jeho zdanlivo pozitívne stránky, ale najmä na negatívne dopady na životné prostredie. Apelovali na svojich spolužiakov, aby pri kúpe týchto odevov mysleli tiež na zneužívanie detskej práce a nevýhodné pracovné podmienky zamestnancov fabrík v Afrike a Ázii.

            Fast fashion alebo rýchla móda ponúka oblečenie cenovo dostupné pre každého. Ide o sériovú výrobu oblečenia pri veľmi nízkych výrobných nákladoch.  Najnovšie kolekcie sa síce rýchlo dostanú k spotrebiteľovi, ale prevláda kvantita nad kvalitou - oblečenie sa vyrába veľmi rýchlo, aby sa čo najskôr dostalo do obchodov, pričom jeho výroba má často negatívny dopad na životné prostredie.

          • Nový domov v Prievidzi

          • Naše štvrtáčky dnes s pani učiteľkou Mujkošovou navštívili Nový domov v Prievidzi (OSS). V rámci krúžku - Psychológia v praxi si pre klientov so špeciálnymi potrebami pripravili pár aktivít týkajúcich sa jesene - maľované čítanie, otázky, hádanky, tvorenie s lístím... Dievčatá boli milo prekvapené zo spolupráce, dynamiky a disciplíny, ktorá v skupine prevládala. Bola vidieť veľká zásluha zamestnancov zariadenia - pravidelná socializácia klientov, systematická a tvorivá práca s nimi.

            Študentky si prezreli aj senzorickú miestnosť - špeciálne zariadenú a nadizajnovanú miestnosť slúžiacu na stimuláciu jednotlivých zmyslov, ale aj na relax klientov. Miestnosť je tiež využívaná pre účely včasnej intervencie. Pani riaditeľka Mgr. Lenka Ludíková spolu so sociálnou pracovníčkou im predstavili všetky vizuálne, auditívne či hmatové podnety ako napr. bublinkový valec, optické vlákna, guličky a rukavice rôznych povrchov...  Na záver nám pani riaditeľka ukázala nástroje a cvičenia, ktoré využívajú v rámci muzikoterapie.

            Veľká vďaka za príjemne strávený čas plný vďačnosti a radosti! :) Všetky dievčatá si so sebou odniesli momenty, na ktoré sa nezabúda...

            Viac foto nájdete vo Fotogalérii :-)

          • Červené stužky

          • ako symbol boja proti HIV, a zároveň solidarity s chorými...

            Aj v tomto šk. roku sme sa zapojili do výtvarnej súťaže, ktorú vyhlásilo Gymnázium sv. Františka v Žiline. CSOŠ budú reprezentovať tri grafické návrhy vytvorené žiačkami 3.A: Logo v tvare pečiatky - Klaudia Robotová, Koláž - Klára Košťálová, "Strom" - Natália Grochalová.

            Ďalšie aktivity uskutočníme 1. decembra.