• Praktické maturity za nami!

          • Dňa 19. 4. 2024 naše maturantky urobili úspešný krok k zakončeniu štúdia – obhajobou vlastných projektov preukázali nielen svoje komunikačné zručnosti, ale aj zručnosti pri  štúdiu a práci s odborným materiálom. Získané vedomosti následne previedli do praxe v podobe dotazníkov, praktických cvičení, rozhovorov...

            Keďže ide o študentky odboru sociálno-výchovný pracovník, témy ich prác boli zamerané na prácu s deťmi, adolescentmi, ale aj s dospelými či seniormi. Vo svojich prácach sa napr. zaujímali o rozvoj čitateľskej gramotnosti v ŠKD, o prácu s klientom s Downovým syndrónom, o vplyv médií na adolescenta, o kvalitu života seniorov, spracúvali tiež problematiku návykových látok, stresových situácií a starostlivosti o duševné zdravie.

          • Deň narcisov

          • ... nás učí solidarite s chorými (onkologickými pacientmi) a ich rodinnými príslušníkmi, ale motivuje nás aj k zamysleniu nad tým, čo je v živote človeka naozaj dôležité.  Vážme si svoje zdravie a nehazardujme s ním!

            Do ulíc sa vybrali dve dvojice našich žiakov - Ema Gálisová a Jakub Rusňák z 1.A, Klaudia Robotová a Andrea Bližnáková z 3.A. Spoločne vyzbierali 396,95 eur. Ďakujeme im za ich vytrvalosť a odhodlanie pri oslovovaní okoloidúcich, a zároveň ďakujeme všetkým darcom, ktorí spolu s nami prispeli na dobrú vec!

          • Beseda s mládežníckym kandidátom OSN

          • Dňa 11. 4. 2024 sme sa sami mohli presvedčiť, že ešte sú medzi mladými takí, čo sa zaujímajú o históriu a nielen to! Popri svojich školských povinnostiach sa zaujímajú o dianie v Európe i vo svete. Samozrejme, mnohí mladí sú rozhľadení a majú všeobecný prehľad, nie každý však má odvahu predstúpiť pred väčšie plénum a zdieľať s tínedžermi alebo dospelými svoje názory, argumentovať, presviedčať a napokon uzatvárať kompromisy. Našich žiakov k aktivite a rozhľadenosti motivujeme, podporujeme ich, a preto sme sa potešili ponuke Mgr. Heleny Klempy – regionálnej koordinátorky pre mládež z NIVAMU a uvítali ju aj mládežníckeho kandidáta OSN - Pavla medzi nami.

            Stretnutie pre nás bolo prínosné aj vďaka predstaveniu spojenej vzdelávacej organizácie NIVAM - Národného inštitútu vzdelávania a mládeže, do ktorého sa zlúčili Metodicko-pedagogické centrum (MPC), Slovenská pedagogická knižnica (SPK), Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ), IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže a Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). Obzvlášť zaujímavé boli pre nás informácie o projektoch na skrášlenie, zútulnenie a zefektívnenie školských priestorov, ktoré môžu podať a zrealizovať samotní študenti.

          • PEKNÝ DEŇ UČITEĽOV!

          • Lucka a Aďka zo Školského parlamentu CSOŠ pripravili v mene všetkých našich študentov krásne prekvapenie pre učiteľov.:) Pani riaditeľka, pán kaplán, pani učiteľky, pán učiteľ a pani ekonómka dostali vyrobenú čokoládu s praclíkmi a lyofilizovaným ovocím spolu s vyjadrením vďaky za ich prácu. Z krabičky si tiež vylosovali výrok, ktorého cieľom bolo povzbudenie na ďalšie dni. Ďakujeme! Naši pedagógovia sa zhodujú: "SME ŠŤASTNÍ, ŽE SME PRÁVE VAŠI UČITELIA!"

          • Návšteva Centra pre deti a rodiny dopadla na výbornú!

          • A čo na to naši študenti? Tu si môžete prečítať ich autentické postrehy :)   

            „Návšteva Centra pre deti a rodiny bola zaujímavá a veľmi náučná. Veľa som sa toho naučila aj od sociálnej pracovníčky, ktorá nám vysvetľovala svoju dennú robotu, ale aj od detí, ktoré boli šikovné a aktívne. Určite by som sa chcela vrátiť na takúto akciu ešte raz. Pripravovali sme sa na ňu dlho, ale predsa to stálo za to.“ Saška, 1.A    

            „V detskom domove bolo super! Mali sme pre deti pripravené rôzne hry a aktivity na tému priateľstvo, napríklad maľované čítanie, miešanie farieb, vyrábanie náramkov... Deti sa snažili a boli veľmi šikovné. Teším sa na ďalšiu návštevu nejakého ďalšieho centra!“ Demi, 1.A

            „V centre pre deti a rodiny sa mi veľmi páčilo. Naučila som sa veľa nových vecí. Jednou z nich je viesť a spolupracovať v skupine. Taktiež som zistila, že práca so staršími deťmi ma baví a chcela by som sa tomu venovať aj v budúcnosti. Dúfam, že bude ešte možnosť do toho centra ísť a pripraviť ďalšie aktivity a získať ďalšie super zážitky!“  Lucka, 3.A                        

            „Asi chcem iba povedať, že som veľmi vďačný za túto skúsenosť. Chcem tým povedať, že mi to veľmi dalo a aj ma to donútilo v istom slova zmysle porozmýšľať, že máme byť vďační za svojich rodičov, aj keď sa s nimi niekedy nezhodneme. Stále sú to naši rodičia.  Nie všetci ich majú a môžu sa na nich obrátiť v najhoršom. Bolo super vidieť tie deti, usmievať sa...“ Jakub, 1.A.                 

            „Pre mňa to bol veľmi silný zážitok, keďže s tým máme skúsenosť. Deti sú veľmi slušné a milé a chytilo ma za srdce to, ako veľmi bojujú s rôznymi vecami a situáciami. Prajem si, aby ľudia pochopili, že aj deti v týchto centrách sú výnimočné a aby videli, ako veľmi sa snažia ukázať sa v dobrom svetle.“ Viky, 4.A.                         

          • Ponožková výzva

          • Aj na našej škole sme si dnes 21. 3. 2024 pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu.

            "Tvoj negatívny postoj ma trápi oveľa viac ako môj Downov syndróm."                                               

            Takto by to nemalo byť... Ľúbme sa takí, akí sme! Všetci sme jedineční, a to je krásne. :)

          • Psychológia v praxi

          • Naši prváci si dnes v rámci krúžkovej činnosti - Psychológia v praxi pripravovali pomôcky na aktivity pre deti od 6 do 9 rokov. Budúci týždeň idú spolu s vyučujúcou  navštíviť Centrum pre deti a rodiny v Handlovej, kde ich okrem práce s deťmi čaká aj rozhovor so sociálnou pracovníčkou.  Tretiačky budú pracovať so skupinou vo veku od 10 do 12 rokov a štvrtáčky v spolupráci s druháčkami majú na starosť skupinu vo veku od 13 do 15 rokov. :) Hlavnú tému, ciele, výber aktivít, metodický postup, rozdelenie úloh pre jednotlivé skupiny prebrali na krúžku minulý týždeň. Veríme, že spoločný čas bude obohatením pre všetkých zúčastnených!

          • Vo vynovenej knižnici bolo fajn!

          • Žiaci 1. a 2. ročníka navštívili dňa 13. 3. 2024 zrekonštruovanú Mestskú knižnicu Ľ. Štúra v Bánovciach nad Bebravou. Program návštevy sa skladal z dvoch častí: teoretickej - výklad pani knihovníčky a praktickej - samostatná orientácia v knižnom fonde. V rámci výkladu sa žiaci oboznámili s jednotlivými oddeleniami knižnice, dozvedeli sa, ako sú knihy zoraďované a  akými ďalšími službami knižnica disponuje. Napokon sa  naučili orientovať v online katalógu. V praktickej časti mali za úlohu vyhľadať vyžrebované knihy. Niektorí boli rýchlejší, iní museli hľadať trošku dlhšie... :-)

          • Študentský MAJÁLES

          • Srdečne všetkých pozývame

            na náš obľúbený MÁJALES!

            Tento rok organizujeme už 3.ročník

            a veľmi sa tešíme na ďalšie spoločné momenty plné radosti, tanca, spevu...

            Vstupenky pre seba, svojich kamarátov/kamarátky a členov rodiny

            si môžete už dnes zakúpiť u Lucky a Adi z 3.A.

          • Psychológia - dôležitý predmet v sociálnych odboroch

          • Maturitný, a zároveň medzi žiakmi obľúbený predmet PSYCHOLÓGIA sa u nás vyučuje 4 roky s dvojhodinovou časovou dotáciou v každom ročníku, pričom je podporená aj SOCIÁLNO-PSYCHOLOGICKÝM VÝCVIKOM v dvojhodinovkách v dvoch ročníkoch. 

            Na prvých hodinách PSY sa vysvetľuje, PREČO je to tak zásadný predmet nielen pre naše odbory, ale v akomkoľvek zamestnaní, kde je potrebná práca s ľuďmi a v neposlednom rade sú jej poznatky potrebné aj v osobnom živote. Psychológia nás núti zamyslieť sa predovšetkým nad sebou, vedie nás k sebapoznaniu a k čo najlepšiemu poznaniu iných ľudí, pričom nikto z nás nie je rovnaký a každý na to, aby využíval a rozvíjal svoj potenciál potrebuje úplne iný prístup, lebo sme rôznej povahy a máme rozličné individuálne skúsenosti. A aj to sa učíme... PREČO je dieťa/človek taký, aký je, AKÝ vlastne je a ČO JA ako učiteľ, vychovávateľ, sociálny pracovník môžem urobiť, aby som ho viedla a formovala k plnohodnotnému a zmysluplnému životu.                               

            V 1. ročníku sa učí všeobecná psychológia, ktorá zahŕňa množstvo zaujímavých faktov o našom prežívaní a správaní a Psychológia osobnosti.

            V 2. ročníku je Vývinová psychológia, na ktorej sa zaoberáme telesnými a psychickými zmenami človeka vo vývinových obdobiach od počatia po smrť.

            V 3. ročníku je sociálna psychológia - mimoriadne obľúbená, nakoľko nás naučí veľa o vzťahoch a o nás samých v rámci našej sociálnej interakcie.

            4. ročník je venovaný Psychopatológii – poukazuje na symptómy jednotlivých psychických porúch a toho, čo robiť, ak u nášho žiaka, klienta spozorujeme nejaké patologické prejavy. Preberáme, samozrejme, aj delenie a príčiny jednotlivých psychických porúch...

            PSY sa vyučuje formou výkladu a diskusie, žiaci spolu s vyučujúcou sedia v kruhu, pričom poznámky majú dopredu poslané a vytlačené a celú vyučovaciu hodinu sa venujú porozumeniu daného učiva a jeho prepojeniu s praxou a reálnym životom. Po tematických celkom sa píšu písomky, ktoré sú vždy vopred oznámené ako aj na ostatných vyučovacích predmetoch.

            Sociálno-psychologický výcvik tiež prebieha v kruhu, ale napr. nepíšu sa písomky.  Tento predmet je  zameraný na to, aby študenti postupne získavali zdravé sebavedomie a vedeli prezentovať svoje postoje a názory, aby spoznali a vedeli vyhodnotiť svoje silné aj slabé stránky, aby rozumeli strachu, radosti, láske, hnevu, aby pochopili hodnotu vzdelania a boli vnútorne motivovaní učiť sa a pracovať na sebe, aby vedeli zvládať stres a náročné životné situácie, ktoré sú súčasťou života každého jedného z nás. Učí sa tu o empatii, asertivite, verbálnej a neverbálnej komunikácii. Rozvíjame tiež tvorivé myslenie, ktoré je dnes potrebné naozaj všade a mnoho ďalšieho... Je to systematická práca, proces, v ktorom sa ide premyslene, krok za krokom, aby to pre žiakov malo čo najväčší zmysel. Niekomu to pomôže na 100 %, niekomu čiastočne, ale každý si nájde niečo pre seba a máme za sebou skutočne veľmi krásne uvedomenia a príbehy našich žiakov.

            Mgr. Kristína Mujkošová

             

          • PREČO JE DÔLEŽITÉ JESŤ LOKÁLNE POTRAVINY

          • Dňa 13. 2. 2024 sme sa zúčastnili prednášky o zdravej výžive. Zavítal k nám majiteľ firmy Sladučké ovocie s. r. o., pán Dalibor Cvopa, ktorý otvoril témy ako VIEŠ, ČO JEŠ? ALEBO PREČO JE DÔLEŽITÉ JESŤ LOKÁLNE POTRAVINY.

            Prednáška prebiehala formou živej diskusie medzi prednášajúcim a triedou. So študentmi bola rozoberaná problematika vplyvu energetických nápojov na ľudský organizmus, zároveň im bola  predstavená zdravá alternatíva, ktorú môžu mladým ľuďom ponúknuť lokálne potraviny. Objasnili sme si tiež pojem sezónnosť, tzn. dostupnosť potravín podľa aktuálneho zberu na poliach a v záhradách. Záverom sa všetci diskutujúci zhodli na dôležitom postavení zdravých lokálnych potravín a potravinovej sebestačnosti.

          • Fašiangy 2024

          • Zvyky tvoria neoddeliteľnú súčasť našej kultúrnej tradície, a preto sme si túto tradíciu pripomenuli aj v našej škole v podobe fašiangového dňa. Fašiangový deň pozostával z dvoch častí. V prvej časti žiačky 3. a 4. ročníka v rámci predmetu prax zrealizovali program spojený s pochovávaním basy pre klientov CSS v Bánovciach nad Bebravou. Cestou zo zariadenia prešli spievajúc cez pešiu zónu smerom do školy.

            Tu pokračovala druhá časť fašiangového dňa. Pre žiakov bolo pripravené tradičné fašiangové jedlo – fánky, ktoré, samozrejme, pomáhali pripravovať a fašiangová veselica. Spievali sa ľudové piesne, tancovalo sa, jednotlivé masky sa predstavovali so voľnej promenáde, po ktorej nasledovalo vyhodnotenie najkrajšej masky - cenu získala prváčka Miška, ktorej srdečne gratulujeme! :)

            Zároveň ďakujeme všetkým za ich tvorivé nápady a spestrenie tohto dňa. Cieľom nebola iba zábava, ale aj zachovávanie slovenských zvykov a tradícií, ktoré nám tu zanechali naši predkovia. Viac foto vo Fotogalérii...

          • Prezentácia SŠ

          • Dňa 8. 2. 2024 sme sa zúčastnili  Prezentačného dňa stredných škôl v MsKS v Bánovciach nad Bebravou. Ďakujeme za veľký záujem všetkým deviatakom/deviatačkám, výchovným poradcom a poradkyniam aj triednym učiteľkám, ktorým sme s radosťou predstavili odbory na našej škole a aj školu samotnú. Vďaka aj za Vaše krásne spätné väzby! :)                           

            V nasledujúcom školskom roku 2024/2025 otvárame študijné odbory:

            7661 M sociálno-výchovný pracovník,     

            7646 M vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť,                                                         

            7649 M učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo.

            Ponúkame tiež učebný odbor: 2988 H mliekar a syrár.                         

            Kritériá prijímacieho konania pre žiakov/žiačky 9. ročníka sú uvedené na našej stránke https://cirkevnaskolabn.edupage.org/

            V prípade akýchkoľvek otázok či záujmu o individuálnu konzultáciu  nás neváhajte kontaktovať na cirkevnaskolabn@gmail.com alebo na tel. čísle 0908510026.     

          • Boli úspešní!

          • Postup do krajského kola Olympiády kritického myslenia, ktoré sa bude konať 19. marca 2024, si zabezpečili Lucia Striežencová z 3.A, Alexandra Svitková z 1.A a Aleš Talian z 2.A. Gratulujeme!

            Gratulácia patrí Saške Svítkovej aj za reprezentáciu školy a skvelý výkon v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo 17. januára  2024 na pôde Gymnázia Janka Jesenského. Písomný test obsahoval tri časti - počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a používanie jazyka. Nasledoval ústny prejav pozostávajúci z opisu obrázkov  a "hrania rolí". Po sčítaní bodov sa Saška umiestnila na krásnom 2. mieste, pričom ju od žiaka z SOŠ strojníckej postupujúceho do krajského kola delil len 1 bod. Nielen školské, ale aj okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku bolo tento ročník skutočne tesné a my sa už teraz tešíme na ďalšie ročníky a výzvy, ktoré so sebou prinesú.           

          • Bedmintonový turnaj stredných škôl

          • Žiačky a žiaci našej školy sa dňa 23.1.2024 a 25.1.2024 zúčastnili okresného kola stredných škôl v bedmintone, ktoré organizovalo CVČ Bánovce nad Bebravou.

            Našu školu reprezentovali žiačky z 3.A - Andrea Bližnáková,Klaudia Robotová a Viktória Virágová, chlapci z 2.A - Martin Václavík, Kristián Kulašiak a Adrián Sedláček. Ich bedmintonové športové zdatnosti preverili žiaci a žiačky z Gymnázia Janka Jesenského a  zo Strednej odbornej školy strojníckej.               

            Obe naše družstvá sa umiestnili na 3. mieste. Ich radosť z pohybu, skvelé výmeny nestačili na súperov a súperky, máme, čo zlepšovať (hlavne podanie), ale húževnatosť a bojovnosť bola v ich podaní parádna.

            ĎAKUJEME za reprezentáciu a tešíme sa na budúci ročník!

          • Úspešní v Olympiáde kritického myslenia

          • Žiaci našej školy sa dňa 12. 12. 2023 zúčastnili školského kola Olympiády kritického myslenia.  Postup do krajského kola, ktoré sa uskutoční 19. marca, si zabezpečili Lucia Striežencová z 3.A, Alexandra Svitková z 1.A a Aleš Talian z 2.A. GRATULUJEME!

          • Odštartovali sme rok 2024

          • V prvý deň školy v novom roku 2024 sme začali sv. omšou pri príležitosti 2. výročia vysvätenia našej školskej kaplnky pomocným biskupom Petrom Beňom. 

            Ďakujeme nášmu duchovnému správcovi školy pánovi kaplánovi Martinovi Sedláčkovi za jeho výklad Písma a povzbudivé slová, ktoré mnohí z nás potrebovali počuť... Tento deň sme nemohli začať krajšie, hodnotnejšie a zmysluplnejšie! :)

            Našim študentom v mene vedenia školy a jej zamestnancov ešte raz želáme veľa síl a radostí na každý jeden deň - v študijnom aj v osobnom živote.