• Prípravné stretnutie na prijímacie skúšky

          • Milí deviataci,

            dňa 12. 4. 2023 alebo 19. 4. 2023 vás pozývame na prípravné stretnutie, na ktorom vám vyučujúci SJL a BIO špecifikujú okruhy tém prijímacích skúšok. Stretnutie sa uskutoční v budove CSOŠ na Farskej ulici č. 5, v triede 4. A (1. poschodie) od 14:00 do 15:30.

            Riaditeľstvo CSOŠ

          • 1. miesto v Biblickej olympiáde!

          • Dňa 29. 3. 2023 sa na pôde CSOŠ uskutočnilo dekanátne kolo Biblickej olympiády. Súťažili 4 družstvá mladších žiakov (ZŠ a osemročné gymnázium) a 5 družstiev starších žiakov (SŠ v dekanáte BN, SŠ v dekanáte TO). Našu školu úspešne reprezentovali Terézia Dzuríková (4.A), Klára Košťálová (2.A) a Aleš Talian (1.A) - vyhrali 1. miesto vo svojej kategórii a postupujú do diecézneho kola, ktoré sa uskutoční 26. 4. 2023 v Nitre. Študentom blahoželáme k vynikajúcemu výsledku a prajeme im veľa úspechov v ďalšom kole. Obzvlášť ďakujeme Mgr. Zuzane Košťálovej, ktorá ich na súťaž pripravovala.

          • 28. marec - Deň učiteľov

          • Originálne poďakovanie pre pedagógov CSOŠ pripravili členky Školského parlamentu.

            Išlo o milé prekvapenie, na ktorom sa podieľali všetci študenti: na farebné lístky napísali odkazy svojim pedagógom, ktorých táto forma veľmi potešila.

            Ď A KU J E M E!

          • Chuť žiť!

          • V spolupráci s občianskym združením Chuť žiť sa žiaci 1.A, 2.A a 3. A na hodinách biológie zapojili do prevenčného programu porúch príjmu potravy (PPP).

            Program bol rozdelený do piatich týždňov, počas ktorých sa žiaci oboznamovali nielen  s PPP, ale aj  s dopadom ochorenia na celú osobnosť, rodinu. Hľadali odpovede na otázky:  Kde vyhľadať pomoc? Čo je zdravý životný štýl? Aké sú riziká diét? Zamýšľali sa nad vplyvom sociálnych sietí na ideál krásy, ale aj nad praktikami body shaming-u  a s tým spojenou šikanou.

            Do problematiky sme nahliadli prostredníctvom Valentíny a jej životného boja s mentálnou anorexiou a bulímiou. Prihovárala sa nám prostredníctvom krátkych klipov spestrených trefnými ilustráciami, ktoré sme ďalej na hodine rozoberali.

            Poruchy príjmu potravy sú veľmi vážnym ochorením, s početnými somatickými komplikáciami. V niektorých prípadoch môže dôjsť až k ohrozeniu života. Preto je veľmi dôležité dostať ich do povedomia mladých ľudí, ktorí sú najrizikovejšou skupinou pre ich vznik.

          • Krasko a my

          • Opäť sme sa v rámci SJL ponorili do básní Ivana Kraska, predstaviteľa symbolizmu a impresionizmu. Druháčky sa po prečítaní básní zo spoločenskej, intímnej a deskriptívnej lyriky pokúsili o ich výtvarné stvárnenie. Zaujali ich básne: Topole, Pieseň, Vesper domicae.

          • Meteorologická jar a 35.výročie hvezdárne

          • Dňa 20. 3. 2023 sme sa vybrali do Hvezdárne v Malých Bieliciach. V rámci vzdelávacieho programu pre SŠ sme sa dozvedeli nové informácie z oblasti prírodných vied – matematiky, fyziky, geografie, biológie, astronómie a kozmonautiky. Po výstupe do astronomickej pozorovateľne sme cez šošovkový ďalekohľad pozorovali 375-krát zväčšenú planétu Slnko. Boli sme tiež pozvaní zapojiť sa do súťaže Postav si robot (z recyklovaných surovín) a do literárnej súťaže Scifi Party Asteroid Day. V mestskom múzeu v Partizánskom sme zasa zbierali informácie o vzniku mesta i firmy Baťa, ktorá svojou existenciou ovplyvnila nielen obuvnícky priemysel v regióne, ale aj kultúru a vzdelanosť jeho obyvateľov.

          • Trestnoprávna zodpovednosť od 14. roku

          • Dňa 14. 3. sme spolu s npor. Mgr. Adamom Gajdošom besedovali na tému Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých.  Beseda sa konala v rámci preventívneho projektu Nestaň sa páchateľom, ktorý na základe aktuálneho problémového správania mladistvých vypracovalo KR PZ v Trenčíne. Cieľom besedy (ako aj preventívneho projektu) bolo oboznámiť mladých ľudí o rizikách a negatívnych dôsledkoch rôznych foriem ich konania, ktoré môžu vyvolať trestnoprávne následky.

            V úvode boli študenti upozornení na vekovú hranicu 14 rokov, pri ktorej sa stávajú trestne zodpovední. Postupne prišli na rad  témy z viacerých oblastí: zatajenie veci (napr. nájdený mobilný telefón), poškodzovanie cudzej veci, šikanovanie, extrémizmus, výtržníctvo, opakovaná krádež, šírenie poplašnej správy,... ktoré boli študentom podrobne vysvetlené, doložené citovaním paragrafov Trestného zákona a pre lepšiu ilustráciu konkretizované na rôznych situáciách. V závere stretnutia dostali študenti priestor na otázky, ktoré, i keď boli širokospektrálne (o. i. napr. o § 363, o prevádzaní cudzincov), npor. Gajdoša nezaskočili.

            V spolupráci s KR PZ sa besedy zúčastnila i Mgr. Soňa Mikušová zastupujúca Informačnú kanceláriu pre obete Trenčín, jej cieľom bolo poukázať na riziká spojené s používaním sociálnych sietí. V rámci svojej prednášky spojenej s premietnutím krátkeho videa vystríhala študentov pred „spadnutím“ do rúk organizovaných skupín, ktoré  pod rúškom nadväzovania kontaktov nabádajú mladistvých k zverejňovaniu nevhodného materiálu (napr. súkromné fotografie intímneho charakteru). Zároveň zdôraznila študentom, aby sa v prípade potreby nebáli vyhľadať pomoc svojich blízkych i odborníkov.

          • Odhaľovanie dezinformácií

          • ... prednášku na túto tému zastrešila v CSOŠ Ing. Dana Jamborová, manažérka Europe Direct Trenčín. V rámci svojej prezentácie zorientovala študentov vo svete digitálnych technológií, poukázala na ich pozitívne i negatívne stránky. Cieľom jej snaženia bolo motivovať študentov k väčšej ostražitosti pri preberaní informácií z rôznych webových sídel v duchu hesla: Dôveruj, ale preveruj. Na exaktných príkladoch dokázala, že aj na prvý pohľad dôverne vyzerajúce fakty a videá  môžu byť účelne spracované a zneužité na manipuláciu verejnej mienky. Poradila študentom, aby sa (okrem obsahu článkov) zaujímali aj o autorov článkov a prevádzkovateľov webových sídel, z ktorých informácie preberajú.