• Naše spoločné Vianoce

          • Členovia Školského parlamentu CSOŠ sv.Terézie z Lisieux zorganizovali poslednú akciu v tomto kalendárnom roku - Naše spoločné Vianoce. Ďakujeme za spoluprácu pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom školy a aj všetkým študentom za ich aktívnu účasť. Cieľom bolo vytvoriť radostnú vianočnú atmosféru s očakávaním dňa oslavy narodenia Ježiša Krista.

            Deň bol rozdelený do dvoch častí. V prvej časti boli študenti so svojimi triednymi učiteľkami, kde si všetci navzájom odovzdali darčeky spolu s osobným želaním. Nasledovali rôzne aktivity, hry a rozhovory na tému Vianoc.... V druhej časti tejto akcie sme sa presunuli do spoločných vyzdobených priestorov, kde nás všetkých privítala moderátorka Aďka a prítomných oboznámila s programom. Vianočné vystúpenia v podaní tanca Jakuba a Emky, Klárkinej hre na flaute a pani učiteľkinej hre na klavíri dopadli na výbornú. Účinkujúcim zo srdca ďakujeme.

            Nasledoval voľný program s možnosťami výberu aktivít - zdobenie medovníkov alebo vianočných gulí servítkovou technikou, vianočný kvíz, pečenie oblátok a pri tom všetkom si mohli študenti vychutnávať vianočný punč a sladké dobroty, ktorými prispel každý z nás. Na záver predniesla poverená riaditeľka školy PaedDr. Jana Kasalová svoj príhovor a za klavírneho sprievodu pani učiteľky Mgr. Kataríne Tkáčovej Hírešovej si celá škola ruka v ruke zaspievala Tichú noc. 

          • Olympiáda kritického myslenia

          • Žiaci našej školy sa dňa 12. 12. 2023 zúčastnili školského kola online súťaže Olympiáda kritického myslenia, ktoré prebieha každoročne v decembri v dvoch vekových kategóriách. Olympiáda kritického myslenia reaguje na nedostatok vzdelávania v oblasti kritického myslenia a mediálnej gramotnosti mladých ľudí. Našu školu reprezentovali: Alexandra a Ema z 1.A, Aleš, Martin a Martina z 2.A, Andrea, Lucia, Klaudia a Sabína z 3.A,  Monika zo 4.A. Všetkým súťažiacim ĎAKUJEME.  Držíme palce! Veríme, že dosiahnu dobrý výsledok a postup do krajského kola.

          • Nakoniec predsa prišiel...

          • a nebol sám ... z jednej strany usmievavý anjel a z druhej ešte usmievavejší čert. Povzbudení návštevou zariadenia CSS sa rozhodli rozdávať radosť aj v škole. A podarilo sa! Prežívanie radosti sa totiž neviaže iba na detské roky, radosť môže  prežívať každý, radosť môžeme prežívať vždy a všade...  

            Začalo sa to takto: po 5.vyučovacej hodine sme nasadli do auta, vystúpili sme pred CSS a nenápadne sme sa plížili po budove. Prezlečení do kostýmov sme už potom smelo vykročili medzi seniorov do jedálne – pochutnávajúci na obede už tušili, že sa niečo bude diať, keďže Mikuláš zvonil ostošesť a čert ešte usilovnejšie buchotal obrovskou varechou. Prvý pred seniorov predstúpil anjel, ktorý presondoval, či všetci „poslúchali“ a potom sa to už rozbehlo: Mikuláš, anjel, čert, sestričky – všetci rozdávali radosť aj balíčky. Spoločne sme si zaspievali a naše trio sa pobralo ďalej.

            Časť CSS zvaná KOCKA mala tak trochu karanténu, tak sme iba nakukli do vestibulu – komunikatívne starenky sa však nedali zahanbiť – spomenuli si na veršíky, ktoré ešte zamladi recitovali a rady sa pridali aj k piesni pre Mikuláša.

            Naša posledná zastávka v CSS - „Čepček“ – aj tu nás vrelo prijali a veľmi sa potešili sladkým balíčkom.

            Pracovníčky CSS aj vyučujúca vyslovili veľkú spokojnosť s touto charitatívnou akciou. Asi najväčšiu radosť zo všetkých mali dievčatá – tretiačky, t. j. Lucia - Mikuláš, Aďa - anjel a Klaudia – čert. ĎAKUJEME!

          • Mikulášske prekvapenie

          • Pani učiteľka spolu s dievčatami zo 4.A pripravila pre klientov Nového domova v Prievidzi Mikulášske balíčky. Okrem sladkostí v nich každý dostal fotografiu zo spoločného doobedia a osobné želanie. Veríme, že im to dnes spravilo veľkú radosť.

            Naše študentky aj tento rok strávili príjemné predvianočné chvíle so seniorkami v Pastoračnom centre.  Spoločne piekli medovníčky a odniesli si so sebou cenné rady "ako na to", aby boli čo najlepšie. Predsa nikto nepečie chutnejšie ako naše starké... Dievčatám sa táto aktivita veľmi páčila a pomáhať išli aj v čase svojho voľna.

          • Navždy sa zachová...

          • Stužková slávnosť predstavuje  nezabudnuteľný zážitok, v ktorom sa spájajú pocity radosti, hrdosti, nostalgie, ale aj stresu a napätia z toho, „ako to asi celé dopadne."

            Pre každého študenta sa táto udalosť stáva výnimočná v poslednom roku štúdia na strednej škole. Tento rok sa to týkalo mňa a mojich spolužiačok. Myslím si, že aj samotná príprava stužkovej nám ukázala, že zorganizovať takú slávnosť nie je vôbec také jednoduché. V praxi sme sa naučili hľadať a robiť kompromisy...

            Sama som nečakala, že naša stužková dopadne tak skvelo! Náš veľký deň sme začali sv. omšou, za ktorú ďakujeme nášmu pánovi kaplánovi.  Následne nasledovalo všetko, ako na každej inej stužkovej... No v tom všetkom klasickom bolo prítomné aj to NAŠE, čo dodávalo celému priebehu tú správnu jedinečnosť. Veľmi ma potešilo nadšenie našich rodičov a učiteľov, bolo vidno, že si to celé užívajú. Dokonca sa im páčil aj náš program, ktorý bol čistý freestyle a so spolužiačkami sme ho vymýšľali na poslednú chvíľu. Mali sme obavy, že to pokazíme alebo nám to nevyjde, ale nakoniec to bolo vtipné a zabavili sme sa. Keby som mohla,  určite by som si to zopakovala! 

            A čo dodať na záver? Týmto sa mi len potvrdilo, že tieto výnimočné chvíle sa nestavajú na dokonalej príprave a bezchybnej organizácii, ale sú hlavne odrazom ľudí a vzťahov medzi nimi, spolupráce, nadšenia a celkovej atmosféry.                                      Za článok ďakujeme Márii Vavrovej zo 4.A

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • ...presviedčame sa o tom každý rok a spolu s nami aj obdarovaní starkí. Teší nás, že sa stále nájdu mladí ľudia, ktorí nemyslia iba na seba, ale chcú urobiť radosť iným - v tomto prípade opusteným starkým v DSS. Jednotlivci, ale aj triedne kolektívy nakúpili sladkosti, slané pochutiny a malé darčeky, ktoré zabalené do vianočných balíčkov odovzdali pani Slamkovej z ADOSu. Tá ich doručí do jednotlivých domovov, kde vyčaria úsmevy na tvárach ich obyvateľov. ĎAKUJEME!

          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • Gratulujeme našim úspešným riešiteľom školského kola Olympiády v anglickom jazyku: Viktórii Ježíkovej (4.A), Alexandre Svítkovej (1.A), Alešovi Talianovi (2.A), Petre Mitričovej (1.A), Sabíne Valaštínovej (3.A)! 

             Ich vedomosti boli preverené v písomnom teste, ktorý pozostával z troch častí - počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a používanie jazyka. Nasledoval ústny prejav pozostávajúci z opisu obrázkov  a "hrania rolí". Výstupy bodovala predmetová školská komisia.                    

            Na 1. mieste sa umiestnila Alexandra Svítková postupujúca do okresného kola, ktoré sa bude konať v januári. Saške želáme veľa síl, odhodlania a radosti v príprave. Na 2. mieste sa umiestnila Viktória Ježíková. Úspešným riešiteľom OAJ a študentkám na prvých dvoch miestach odovzdala diplom poverená riaditeľka školy a predsedkyňa predmetovej školskej komisie.