• Svetový deň mlieka v školách

          • ... sme si pripomenuli "zdravou desiatou", ktorú vďaka sponzorskému daru od Milsy, a. s.  pre všetkých pripravili študentky 2.A a 3.A. Popri ochutnávke  nám p. uč. Murínová vysvetlila dôležitosť konzumácie mliečnych výrobkov u detí i u dospelých.

          • Vyhodnotenie súťaže Župná kalokagatia

          • Žiaci našej školy sa dňa 28. 9. 2022 zúčastnili 15. ročníka krajskej športovo-vedomostnej súťaže Župná kalokagatia. Organizátorom podujatia je KCVČ v Trenčíne v spolupráci s TSK. Súťažili päťčlenné zmiešané družstvá žiakov stredných škôl s pôsobnosťou v TSK. Našu školu reprezentovali: Zuzana Matejková, Adrián Sedláček a Martin Václavík  z 1.A, Klaudia Robotová z 2.A, Karolína Kopecká z 3.A. 

            Na trati dlhej 3 kilometre bolo vytýčených 6 kontrolných stanovíšť, na ktorých súťažiaci odpovedali na otázky z oblasti zdravotníctva, geografie, topografie, práva, ekonomiky, histórie, športu, dopravy, civilnej ochrany a anglického jazyka. Ich športové zdatnosti preveril nielen beh cez Lesopark Brezina, ale aj rúčkovanie na lane, streľba zo vzduchovky a hod granátom. Meral sa celkový čas, za ktorý sa podarilo družstvám trať odbehnúť a k času sa pripočítavali trestné minúty za nesprávne zodpovedanú otázku  alebo netrafený terč vzduchovkou a granátom. Naši reprezentanti mali dobre zabehnutý čas, ale aj viac trestných minút za netrafené terče zo vzduchovky. Celkové hodnotenie im stačilo na 11. umiestnenie zo 16 družstiev.

          • Príbeh hudby

          • Dňa 23. 9. 2022 sme sa zúčastnili na online koncerte s názvom Príbeh hudby - Slovenská hudba. Projekt sa snažil priblížiť deťom a mladým ľuďom vážnu hudbu, jeho organizátorom bola Košická filharmónia a Bratislavský chlapčenský  zbor. Počas koncertu sme počúvali rôzne hudobné i spevácke ukážky od slovenských autorov (napr. Ján Cikker) a spoznávali netradičné hudobné nástroje, v závere sme sa pridali k ostatným účastníkom a spolupodieľali sme sa na slovenskom rekorde v počte účinkujúcich pri uvedení skladby „Na Svišťovom štíte“, ktorú špeciálne pre túto príležitosť skomponovala hudobná skladateľka Haimoni Balgavá.

          • Biela pastelka

          • Dňa 23. 9. 2022 sme sa tradične zapojili do celoslovenskej zbierky Biela pastelka, ktorej podstatou je vyzbierať financie na pomoc slabozrakým a nevidiacim občanom Slovenska. V spolupráci s p. Danielovou z Únie nevidiacich... sme vyslali do terénu 4 dobrovoľníčky: Annu Máriu a Alexandru zo 4. A, Karolínu a Alexandru z 3.A, ktoré sa snažili osloviť nielen spolužiakov, ale aj ostatných obyvateľov mesta jednak na námestí, jednak na autobusovej  stanici a v blízkosti obchodného reťazca. Dievčatá, napriek neľahkej úlohe - motivovať v dnešnej dobe okoloidúcich k príspevku, svoju úlohu výborne zvládli (obzvlášť sa darilo tretiačkam, ktoré "rozdali" 150 pasteliek). Ďakujeme aj "zbierkujúcim",  aj všetkým darcom, ktorí sa rozhodli pomôcť!

          • Za bránou múzea...

          • V rámci Dňa venovaného európskemu kultúrnemu dedičstvu sme sa 22. 9. 2022 vybrali do Prievidze a do Novák. V Hornonitrianskom múzeu nám lektorka - p. Keratová  predstavila  prírodovednú zbierku s názvom Minerály – majstri tvarov a farieb. Spoločne sme obdivovali rôzne typy hornín a minerálov zoradených do skupín podľa tvrdosti, niektoré z nich sme si pamätali zo ZŠ, iné z používania v domácnostiach: soľ, síra (zápalky), grafit (tuha)... Ďalšie muzeálne zbierky nám zasa priblížili dejiny (z pohľadu archeológa), život našich predkov (odev, úžitkové predmety, remeslá), a napokon vývoj platidiel (od koruny z čias Habsburskej monarchie až k euru).

             Naše kroky tiež smerovali do Piaristického kostola Najsv. Trojice (obdobie baroka), okrem prehliadky  jednoloďového interiéru sme mali možnosť nazrieť do podzemných priestorov, ktoré kedysi slúžili na pochovávanie členov rehole.

            Exkurziu sme zakončili v Technickom Moto múzeu, ktorého zbierky obsahujú rôznorodé exponáty: automobily, motocykle, hasičskú techniku, športové náradie, ale aj staré hračky, elektrospotrebiče a množstvo ďalších predmetov pripomínajúcich dobu socializmu.

          • Kam na vysokú ...

          • Dňa 21. 9. 2022  sa študenti 4.A vybrali do Trenčína, aby na prezentácii vysokých škôl pouvažovali čo ďalej. Jednotlivé VŠ predstavili svoje odbory formou individuálnych konzultácií aj prednášok. Po tzv. pandemickom období sa Roadshow v Trenčíne stretla sa s pozitívnym ohlasom.

          • Účelové cvičenie

          • ... sa uskutočnilo 13.-14. 9. 2022 – teoretickú časť tvoril branný pretek a prednáška s názornými ukážkami vedená pracovníkmi Červeného kríža. Študenti počas interaktívnej prednášky spoločne uvažovali nad  oblasťami ohrozenia ľudského života (bezvedomie so zastaveným dýchaním, bezvedomie s dýchaním, šok), následne si zopakovali  podanie prvej pomoci, vyskúšali si resuscitáciu i umiestnenie do stabilizovanej polohy. Branný pretek tvorilo niekoľko stanovíšť, ktoré preverili  súťažiacich v zručnosti (viazanie uzlov, hod granátom, hod na cieľ), v zdatnosti (beh), vo vedomostiach (hasiaca technika, topografické značky). V rámci praktickej časti sme v rámci okruhu okolo Vodnej nádrže Prusy preverili vytrvalosť študentov a ich pozorovacie schopnosti pri orientovaní sa v teréne.

          • Šk. rok 2022/2023 úspešne odštartovaný

          • Dňa 5. 9. 2022  sme slávnostnou svätou omšou otvorili nový školský rok. Privítali sme medzi sebou nových študentov i pedagógov, začali sme výučbu v oboch štvorročných odboroch - sociálno-výchovný pracovník aj vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť. Všetkým prajeme veľa úspechov a povzbudzujeme ich k vytrvalosti!

          • Šk. rok 2022/2023

          • ... začíname 5. 9. 2022 o 9:00 svätou omšou v kaplnke školy.

            Študenti sa do školy dostavia o 8:45 a predložia Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (platné od 15. 8. 2022): Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.pdf  Tlačivo je možné vyplniť aj elektronicky prostredníctvom ASC Agendy v časti Žiadosti/vyhlásenia na schválenie.