• Rýchla reakcia môže zachrániť život!

          • Dňa 6. 9. 2021 sa nám v rámci zdravotnej prípravy na účelovom cvičení prihovorila pani Dana Hlaváčová - zdravotná sestra RZP a úrazovej chirurgie v Trenčíne. Priblížila nám prácu záchranárov RZP, uviedla najmä príklady z každodenného života a poskytla nám cenné informácie, vďaka ktorým môže každý z nás pomôcť pri záchrane ľudského života. Povzbudila nás nebáť sa poskytnúť prvú pomoc, zdôraznila dôležitosť rýchleho zásahu. Okrem iného sme sa dozvedeli ako zareagovať pri epileptickom záchvate alebo rozpoznať príznaky mozgovej či srdcovej príhody.

            Ďakujeme pani Hlaváčovej, že si napriek pracovnej vyťaženosti našla čas aj na nás - študentov CSOŠ :-)

          • Opakovať učivo sa dá rôzne...

          • ... napr. tvorením pojmových máp (1.A na občianskej náuke, 2.A v rámci metodiky edukačných činností), zostavovaním zábavných úloh a osemsmeroviek (1.B na slovenskom jazyku) alebo vytvorením "potravinovej pyramídy" (1.B v rámci odborného predmetu Potraviny a výživa)...

          • Účelové cvičenie

          • ...absolvovali počas posledných školských dní jednotlivé triedy postupne, ale s  podobným programom: prešli sa na Rybársku baštu a v okolí vodnej nádrže Prusy.

          • Oznam pre uchádzačov - 2.kolo prijímacích skúšok

          • Riaditeľstvo CSOŠ sv. Terézie z Lisieux oznamuje uchádzačom o štúdium, že 2.kolo prijímacích skúšok pre študijné odbory sociálno-výchovný pracovník a vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť sa uskutoční dňa 22.6.2021

          • Marshmallow challenge – rozvíjame kreativitu!

          • Na SCV pracujeme na rozvíjaní tvorivého myslenia, a preto sme sa zapojili do tzv. Marshmallowchallenge, ktorú by sme mohli nazvať aj „špagetová výzva“. Úlohou päťčlenného tímu bolo vo vymedzenom čase (18 minút) postaviť čo najvyššiu vežu pomocou 20 špagiet, 92 cm lepiacej pásky, 92 cm špagátu a jedného marshmallow cukríka (my sme mali veľmi podobný), ktorý musel byť na vrchu konštrukcie. Ako sa našim dievčatám darilo si pozrite v galérii... Chýbalo len pár minút k úspešnému ukončeniu výzvy, musíme ale oceniť ich snahu a tímovú spoluprácu, ktorá bola na jednotku s hviezdičkou...

          • Anketa „Láska na prvý pohľad“ – čo sme zistili?

          • V rámci témy Poznávanie osobnosti na psychológii sme si spravili prehľad metód, ktoré využívajú psychológovia, učitelia a vychovávatelia  na to, aby čo najlepšie spoznali človeka alebo skupinu ľudí, s ktorými pracujú. Jednou z takýchto metód je dotazníková metóda – anketa (niekoľko otázok na jednu tému)  - naše študentky si ju samy vyskúšali – vymysleli zadania  aj  spracovali výsledky. Zaoberali sa láskou na prvý pohľad, pričom zadali tri otázky: 1. Veríte v lásku na prvý pohľad?, 2. Zažili ste lásku na prvý pohľad?, 3. Je Váš súčasný partner/ka láska na prvý pohľad?. Na prvú otázku odpovedalo 239 respondentov, na druhú otázku 234 respondentov a na tretiu otázku 191 respondentov. A na čo sme prišli? 63,2 % opýtaných verí v lásku na prvý pohľad, 36,8 % opýtaných zažilo lásku na prvý pohľad a 28,8 % opýtaných získalo súčasného partnera/ku láskou na prvý pohľad.

          • Máme radi angličtinu!

          • Na výučbu anglického jazyka máme od návratu do škôl skvelú pomôcku v novej učebni – interaktívnu tabuľu, ktorá nám robí naše hodiny ešte viac dynamickejšie, veselšie, a hlavne sa nám vďaka nej učí angličtina ĽAHŠIE A EFEKTÍVNEJŠIE. :-)

          • Marshmallow experiment

          • V rámci poznávania osobnosti na hodinách psychológie sme sa učili aj o experimente (sledovanie jednotlivých premenných v premyslených a usporiadaných podmienkach). Okrem viacerých reálnych experimentov a ich zistení, ktoré sme si hovorili ako zaujímavosť v rámci tejto témy, sa prváčky zahrali na „experimentátorky“ a dostali dobrovoľnú domácu úlohu – vyskúšať predškolákov alebo deti v mladšom školskom veku. Podstatou Marshamllowho experimentu bolo zistiť, či sú chopné odložiť uspokojenie v snahe dosiahnutia väčšej odmeny. Deťom povedali, že ak chcú jeden cukrík, môžu ho dostať hneď, no ak chvíľu (15 minút) počkajú, dostanú ďalší. Potom odišli z miestnosti a nechali dieťa osamote. Niektoré dokázali odolať pokušeniu až dokonca, niektoré len malú chvíľku a niektoré sa na cukrík vrhli okamžite. :-)


          • Buďme tvoriví a originálni!

          • Tvorivosť ako prirodzená súčasť všeobecných intelektových schopností a aktivity človeka sa dá rozvíjať, formovať a trénovať. Jej tréningu sa naše študentky venovali na sociálno-psychologickom výcviku - mali za úlohu vymodelovať a vymyslieť príbeh na základe originálneho diela z plastelíny (jedným z najzakladanejších znakov tvorivosti je originalita).

          • Psychológia šťastia

          • V rámci sociálno-psychologického výcviku mali naši študenti možnosť pozrieť si časť webinára  Aleša Bednárika, ktorý sa venuje Pozitívnej psychológii.  Ide o  modernú odnož psychológie, ktorá prostredníctvom vedeckých metód skúma, čo robí ľudí šťastnejšími. Naši študenti sa tak dozvedeli o viacerých zdrojoch šťastia, ktorými sa teraz môžu inšpirovať v ich živote. :-)

          • Zmysel života – silná a významná potreba človeka

          • Na psychológii sme diskutovali o zmysle života. Študentky prezentovali svoje myšlienky, spísané  formou úvahy, tu je pár z nich:

            „Zmysel života je pre každého iný, ale zároveň niečím výnimočný. Vysvetlenie tohto pojmu nie je dané, a preto každá odpoveď je správna. Pre niekoho môže byť zmyslom života rodina, avšak iných napĺňajú hmotné veci. Možno niekto aj nevie, čo je zmyslom jeho života, i keď každý život má svoj zmysel. Náš zmysel života je priama úmera k šťastiu...“. Monika

            „Myslím si, že zmysel života spočíva v tom, že potrebujeme žiť život, ktorý stojí za to žiť a nie  život len prežívať, ale užiť si ho najviac ako len vieme, pretože je len jeden. Náš život môže hocikedy skončiť, pre to je celkom dôležité žiť tak, aby bol taký, aký ho chceme mať my...“ Mária

            „Zmysel života pre mňa znamená nejaké záujmy, zážitky, niečo pri čom cítim radosť, šťastie, niečo, čo ma napĺňa a posúva ďalej v živote. Zmyslom života je podľa mňa láska, pretože celý život si budujeme nejaké vzťahy...“ Karolína

            „Zmysel života je niečo, čo nám pomáha chápať, kto sme a kam vlastne smerujeme, núti nás napredovať a žiť život naplno...“ Alexandra

            Ako sa chápe zmysel života v psychológii? Ako definícia toho, prečo sme tu, a čo chceme dosiahnuť...

          • Skrášlili sme si prostredie...

          • ... na chodbu školy sme umiestnili kvetináče s bylinkami a kvetmi - okrem pastvy pre oči ponúkajú aj lákavú vôňu a pripomínajú nám blížiace sa letné oddychové dni :-)

          • Usmernenie k nástupu do školy od 17. 5. 2021

          • Na základe aktuálneho rozhodnutia vlády SR v uznesení č. 215/2021 z 26. apríla 2021 je od 29. apríla 2021 zrušená podmienka preukazovania sa negatívnym výsledkom testu na COVID-19 pre žiakov a jedného zákonného zástupcu žiaka žijúceho v spoločnej domácnosti pri navštevovaní prezenčnej formy vzdelávania sa v školách, tzn. zákonný zástupca  a žiak  sa nemusia preukazovať negatívnym testom.

            Žiak prinesie vyplnené a rodičom podpísané tlačivo o bezinfekčnosti. Rodičia, ktorí nemajú možnosť vytlačiť si tlačivo o bezinfekčnosti si ho môžu vyzdvihnúť v budove školy na prízemí.

            tlacivo_o_bezinfekcnosti.pdf

          • Ako správne opakovať učivo?

          • Jednoducho - vytvorte si pojmovú mapu! Inšpirujte sa výtvormi študentov na biológii, ktoré predstavujú zhrnutie polročného učiva o zdravom životnom štýle. Vytvorené diela potešili nielen tvorcov, ale aj vyučujúcu... a samozrejme, pomohli študentom lepšie si zapamätať a zopakovať učivo prostredníctvom vzťahov medzi jednotlivými pojmami. Ďalšie výtvory nájdete vo fotogalérii.

          • Fantázii sa medze nekladú :-)

          • Gombík a textil - ďalšia z tvorivých úloh v rámci metodiky edukačných činností...

            Veselé bábky - originálne rozprávkové postavičky z "dielne" 2.A