• Učíme sa celý život... všetci... všetko

          • Ako povedal Ezop: "Učený človek má svoje bohatstvo vždy v sebe".  Prváčky sa na psychológii naučili, čo je to učenie (v širšom aj v užšom slova zmysle), formy učenia, AKO sa učiť efektívne... Poznámky z tohto tematického celku s pridanými citátmi podľa vlastného výberu a interpretácie spracovala študentka Lucka. Ďakujeme.🤗  A čo ste sa naposledy naučili vy?  Čokoľvek-cudzie slovo, odpustiť...

          • ŠTVORLÍSTOK- tvorivosti sa medze nekladú

          • Symbolom 2. A je🍀, mottom je "Spolu násobíme radosť." Spolupatričnosť a súdržnosť  v rámci triedneho kolektívu považujeme za zásadnú. Poznáme svoje silné aj slabé stránky, svoje záujmy i plány do budúcna... Spolu tvoríme jeden tím.❤️  Na sociálno-psychologickom výcviku sme niekoľko týždňov pracovali na rozvoji tvorivého myslenia prostredníctvom aktivít všemožného charakteru. Za touto témou sme sa rozhodli spraviť krásnu bodku v podobe zloženia "triednej hymny".🎸💃🎶  Dievčatá počas jednej vyučovacej hodiny vymysleli text a melódiu piesne, ktorú zahrala na gitare študentka Sára,  videá a zvukovú nahrávku spracovala študentka Kaja. Triedna učiteľka Kika  

            Video(2).mov

          • Žime život plný lásky!

          • Na špeciálnej pedagogike vypracovali naše druháčky krásne projekty, ktorých cieľom bolo, priblížiť život ľudí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami cez opis konkrétnych životných príbehov, pričom sa zamerali hlavne na ich psychosociálne následky. Dievčatá si tiež naštudovali a odprezentovali existujúce kompenzačné pomôcky a najväčšiu výzvu celého projektu - svoje vlastné "vychytávky" vedúce k optimálnej socializácii ľudí so ŠVVP. Nápady sa týkali školského prostredia, spôsobov a miest na trávenie voľného času, šírenia osvety...🤗  Na záver sme zhodnotili, že každý jeden z nás môže svojou "trochou" prispieť k úplnému a bezpodmienečnému začleneniu ľudí so ŠVVP do bežného životného kolobehu, kde neexistuje žiaden rozdiel medzi "mnou a tebou". Žime život bez predsudkov, žime život plný lásky!🥰 "Ja" nie som viac ani menej ako "ty" . "Ty" nie si viac ani menej ako "ja".     

          • Tvorivé aktivity na sociálno-psychologickom výcviku

          •  🕊️🕊️🕊️ POVZBUDZUJME SA NAVZÁJOM!                                                     

            Na sociálno-psychologickom výcviku pracujeme aj na zlepšovaní sebaobrazu našich študentiek. Prváčky si počúvajúc príjemnú hudbu kreslili a zdobili "Strom komplimentov"🌳. Táto aktivita vyčarila dievčatám úsmev na tvári. Ukázala to, ako sa navzájom vnímajú - čo si jedna na druhej váži, cení, obdivuje...                                                                 

            KTO SOM🌹 

            Na to, aby človek plne rozvíjal svoj potenciál, je potrebné  mať reálny sebaobraz. Študentky 1. A mali úlohu nájsť "niečo" prírodného charakteru, čo vystihuje ich osobnosť. Ako príklad im pani učiteľka poskytla šišku vyjadrujúcu empatiu. Keď padá dážď, v živote človeka sa objavia mračná, šiška sa napučí, empatický človek sa snaží, vcítiť do toho druhého. Rozumie, nasáva...Dievčatá hľadali v parku, na námestí, u seba na záhrade a vymysleli skutočne krásne prirovnania a metafory. Prostredníctvom listov, kvetov, ihličia a kameňa vyjadrili to, čo si o sebe myslia a ako sa vnímajú.           

          • Prevencia infekčných ochorení

          • Skratka R-O-R je všetkým už notoricky známa. Zamerali sme sa na prvé R – ruky. Dezinfekcie pri každom vstupe do budovy, obchodu, miestnosti si už ani neuvedomujeme a často sú pre nás možno aj otravné. Preto sme si pokusom overili, čo všetko neviditeľné na tých rukách nosíme a prenášame. Najskôr sme si uvarili živnú pôdu pre mikroorganizmy – agar. Tri dobrovoľníčky sa prešli po triede a rukami chytali bežné veci ako kľučky, lavice, fixky, tabuľu....Potom sme pomocou sterilnej gázy preniesli ster z ruky prvej dobrovoľníčky na agar. Druhá žiačka si umyla ruky dôkladne mydlom, ster sme zopakovali na ďalšiu živnú pôdu. Podobne aj v treťom prípade, ale ruky boli nielen dôkladne umyté, ale aj vydezinfikované. Živné pôdy sme nechali kultivovať 2 týždne pri izbovej teplote. Záver? Posúďte .... 

          • API - Programátori

          • Naučili sme sa základy tvorby html stránok. Predstavili sme si štýlovanie a formátovanie textov pomocou html tagov (značiek). Tie si žiaci vyskúšali a použili vo vlastnom projekte one page – jednoduchej stránky na tému „Kto je pre mňa osobnosť“.   Všetky diela nájdete vo Fotogalérii.

          • Nemyslia len na seba

          • Do charitatívnej akcie pre starkých  s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“ sa naši študenti zapojili po tretíkrát. Svojou nezištnou pomocou opäť dokázali, že im - mladým - osud starších spoluobčanov nie je ľahostajný. Do balíčkov okrem odporúčaných pochutín a kozmetiky pribalili aj milé slová a pozdravy.

          • Informatika bez počítačov

          • Pixel art je digitálne umenie, ktoré sme využili pri ďalšej unplugged aktivite. Farebné obrázky sme zakódovali tak, že každej farbe sme priradili kód. Úlohou žiakov bolo z textovej informácie pomocou vypĺňania jednotlivých pixelov vytvoriť finálny obrázok. Hotové diela nás naladili na blížiace sa vianočné sviatky.   

          • Chemický experiment

          • ... je významnou súčasťou vyučovania chémie. Preto sa snažíme aj u našich mliekarov podporiť odborné vedomosti praktickými činnosťami. V tomto mesiaci (november) si vyskúšali oddeľovanie zložiek zmesí, prípravu nasýtených a nenasýtených roztokov, dôkaz albumínov a kazeínov v mlieku, rozpustnosť a emulgáciu tukov. Viac foto nájdete vo Fotogalérii :-)

          • Pravda o holokauste

          • Prvou online aktivitou pre študentov 1. a 2. ročníka bola dňa 26. 11. 2021 virtuálna prehliadka Múzea holokaustu v Seredi. Spolu s lektorom Petrom Vankom sledovali skutočný príbeh židovského chlapca Naftaliho. On i jeho rodina sa do tábora v Seredi prihlásili dobrovoľne v snahe vyhnúť sa deportácii do koncentračného tábora. I keď sa  deportácii nakoniec nevyhli, prežili všetky hrôzy a po skončení 2. svetovej vojny sa celá rodina opäť stretla. Pán Vanko však poukázal aj na skutočnosť, že tento príbeh s pozitívnym koncom bol raritou, obyčajne odvlečené židovské obyvateľstvo takéto šťastie nemalo. Zdôraznil potrebu neustále o problematike holokaustu diskutovať, upozorňovať na ňu a najmä zabrániť opakovaniu podobných ukrutností. V rámci spätnej väzby vyjadrili študenti spokojnosť s online vzdelávaním, ale aj túžbu navštíviť Múzeum holokaustu osobne.

          • Rozmýšľaš o práci v zahraničí? POZOR!

          • Na formovaní svetonázoru našich študentov  sa 16. 11. 2021  podieľala besedou na tému Obchodovanie s ľuďmi psychologička z CPPPaP v Bánovciach nad Bebravou Zuzana Mondoková. Priblížila im aktuálnu problematiku – hľadanie práce v zahraničí a s tým spojené riziká. Prostredníctvom dokumentárneho filmu navodila atmosféru ohrozenia a zraniteľnosti ľudí všetkých vekových kategórií, následne poradila študentom, ako preveriť dôveryhodnosť agentúry a vyhnúť sa zbytočným problémom. Študenti túto preventívnu aktivitu ocenili, obzvlášť ich zaujali sfilmované autentické svedectvá.

          • Zbav sa odpadu a pomôž škole!

          •  

             

            Milí študenti, rodičia, priatelia školy!

            Možno máte v domácnosti drobný elektroodpad, použité batérie alebo prázdny toner, ktorý zastrčený v kúte "čaká na svoj ďalší osud".

            Neváhajte a prineste ho do školy!

            Pre jednotlivé typy odpadu sme na chodbe školy pripravili špeciálne zberné nádoby. Po ich naplnení kontaktujeme lektorov projektu, ktorí zabezpečia odvoz, a zároveň nám podľa vopred daných kritérií pridelia body. Tieto následne využijeme na stránke recyklohry.sk na "nákup" školských pomôcok.

          • Zmena názvu učeného odboru biochemik ...

          • V zmysle vyhlášky č. 329/2021, ktorou sa mení a dopĺňa Vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu  Slovenskej republiky č. 251/2018 Z. z. o sústave odborov vzdelávania pre stredné školy a o vecnej pôsobnosti k odborom vzdelávania v znení neskorších predpisov  sa mení názov učebného odboru 29878 H 01 biochemik mliekarská výroba na  2988 H mliekar - syrár.

          • NAŠA ŠKOLA OČAMI ŠTUDENTOV

          • Škola by mala byť miestom, kde chodíme všetci radi! Pre niekoho možno zvláštne, pre nás (zväčša) pravda. Pýtate sa, ako je to vôbec možné? Odpoveď znie - jednoducho - príjemná a tvorivá atmosféra, v ktorej ide všetko ľahšie. Učíme sa, inšpirujeme sa navzájom, rozvíjame svoj potenciál... Čo na to naši študenti? V nasledujúcom texte nájdete ich autentické odpovede.                                     

            1. ČO SA VÁM NAJVIAC PÁČI NA NAŠEJ ŠKOLE?- Individuálny prístup.

            - Na našej škole sa mi páči, že sme tu super kolektív.

            - Prístup učiteľov, a to, že vedia učenie spraviť zábavné.

            - Učíme sa hrou.

            -Je tam také rodinné prostredie (máme tam dobre vzťahy ako v triede tak aj so staršími žiakmi).

            - Páči sa mi najviac spôsob výučby a prístup učiteľov. Máme hodiny, kde si opakujeme zábavnou formou.- Na našej škole sa mi páči, že sme tu super kolektív.

            - Forma učenia, a to, že sme ako rodina.

            - Na našej škole máme vybudované pekné priestory.

            - Na škole sa mi najviac páči, že je blízko a mám tu kamarátky.

            - Prístup učiteľov k žiakom, učenie hrou.

            - V škole sa mi najviac páči kaplnka, ktorá je už skoro hotová.

            - Najviac sa mi na škole páči to, aký tam je kolektív.

            - Páči sa mi, že učitelia a študenti väčšinou dokážu nájsť spoločné riešenie.

            - Telocvičňa.

            - Prestávky.

            - Prístup učiteľov.

            - Na našej škole sa mi páči hlavne to, že vyzerá tak útulne a vyvoláva vo vás pocit bezpečia. Nebojíte sa tam prísť a stráviť tam niekoľko hodín. Výzor školy je veľmi pekný, všade výzdoby, nejaké plagáty a vitrínky.

            - Na našej škole sa mi najviac páči poloha školy.

            - Na našej škole sa mi veľmi páči to, že formuje myseľ aj srdce každého študenta aj učiteľa. Veľmi sa mi páči individuálny prístup ku každému žiakovi. Páči sa mi aj to, že tu fungujeme ako jedna veľká školská rodina.

             

            2. AKÉ SÚ VAŠE NAJOBĽÚBENEJŠIE PREDMETY A PREČO?

            - Angličtina a psychológia. Sú to veľmi zaujímavé predmety ktoré v živote využijem mnoho krát.

            - PSYCHOLÓGIA, ECM, ANJ- sú to predmety, na ktorých sa učíme veci, ktoré neskôr v praktickom živote využijeme.

            - Môj najobľúbenejší predmet je psychológia. Páčia sa mi tie hodiny kvôli tomu, že to nie je normálna hodina, že sedíme a len píšeme ale je na nej veľa aktivít a zábavy.

            - Mojim najobľúbenejším predmetom je angličtina, pretože mám rada cudzie jazyky. Mojim druhým najobľúbenejším predmetom je špeciálna pedagogika, pretože ma nadchýnajú témy, ktoré preberáme.

            - Psychológia, lebo ma baví.

            - Moje najobľúbenejšie predmety sú psychológia a špeciálna pedagogika. Vybrala som si tieto predmety pre to že vďaka nim som sa naučila že každý človek je jedinečná bytosť a originálna. Tieto predmety ma naučili veľkej empatii ku všetkým ľuďom.                                      

            - Moje najobľúbenejšie predmety sú náboženstvo a psychológia. Náboženstvo ma baví, lebo sa naučím vždy niečo nové o pánu bohu. Psychológia mi prináša nové informácie o vývine a psychike človeka.

            - Psychológia zaujala ma celkovo a aj to ako sa ju učíme používať a ako nám môže pomôcť

            - SCV - učíme sa hrou a poznávame sa navzájom.

            Pedagogika - zaujala ma.

            - Biológia lebo ma baví učiť sa nové veci o prírode.

            - Moje najobľúbenejšie predmety BSZ a SOC učitelia sú veľmi milí a na hodinách je vždy zábava a páči sa ich štýl výučby.

            - Moje obľúbené predmety sú angličtina a psychológia. Tieto dva predmety vás veľa naučia, študujete druhý jazyk a popritom objavujete vaše telo a jeho psychiku, učíte sa o ľuďoch a ich správaní a to je niekedy, pri práci s ľuďmi, veľmi dôležité.          

            - Moje najobľúbenejšie predmety sú sociálno- právna ochrana a metodika edukačných činností, pretože na týchto hodinách sa veľmi často zabávame a diskutujeme a zároveň riešime rôzne problémy sveta.

            - Psychológia -zaujíma ma.

            - Najmenej mi prekáža psychológia, lebo tam raz za čas je aj zaujímavé učivo

            - SCV - veľa sa rozprávame, pedagogika zaujala ma.

            - Psychológia - začala ma baviť a zaujala ma.

            - Najobľúbenejší predmet je psychológia, je to niečo nové a veľmi ma to zaujíma.

            - Angličtina, tá ma bavila vždy, podľa mňa je v dnešnej dobe najdôležitejšia.

            Psychológia - vďaka nej sa  dozvieme viac o sebe a okolitom  svete.

             

            3. SLOVO/VÝROK, KTORÝ CHARAKTERIZUJE NAŠU ŠKOLU.

            - Rodina a humor.

            - Učenie môže byť aj zábava.

            - Škola sa snaží podať kvalitné vedomosti.

            - Iná.

            - Všade dobre, v škole najlepšie.

            - Rodina.

            - CSOŠ sv. Terézie z Lisieux je škola, ktorá zobrazuje kreativitu študentov.

            - Cirkevná.

            - Láska.

            - Výrok: „Mojim povolením je láska“. To znamená,  že aj tie najmenšie veci v našom živote by sme mali robiť s veľkou láskou a byť ku každému láskavý.                       

            - Škola je náš druhý domov.

            - ÚŽASNÁ.

            - Výborná.

            - Rodinná.

            - Skvelá.

            - Neviem.

             

             

          • Logo pre Červené stužky

          • Do celoslovenskej kampane Červené stužky sa zapájame už po tretíkrát. Tento rok sme na tvorbu loga okrem klasickej kresby použili aj grafické techniky. Výber 3 návrhov, ktoré budú našu školu reprezentovať určili samotní študenti "tajným hlasovaním": 1. miesto -  V. Ježíkov, 2.A (č. 23), 2. miesto -  V. Virágová, 1.A (č. 14), 3. miesto - K. Robotová, 1.A (č.11). Ostatné návrhy si môžete pozrieť vo Fotogalérii.

          • Ekológia v praxi

          • Na hodinách biológie diskutujeme o ochrane a tvorbe životného prostredia... a nielen diskutujeme, ale aj prakticky skúšame ako znížiť našu ekostopu. Napr. z použitého papiera sme malou úpravou vyrobili nový - recyklovaný papier. Tento môžeme znovu využiť na výrobu ozdobného papiera alebo pri tvorbe pohľadníc, zápisníkov, záložiek, atď.

          • Vyskúšali sme...

          • ...naše ďalšie diela v rámci ECM sme vytvorili pomocou techniky "tlač z výšky" - a aby to nebolo iba o estetickom dojme, pridali sme aj citáty. Nech sa páči!

          • Umenie nie je veda

          • V rámci ECM (metodiky edukačných činností) si budujeme vzťah k umeniu – výtvarnému, hudobnému i slovesnému. Druháčky maľovali logo školy farbami na  textil...,

            svojho tvorivého ducha prejavili aj v tvorbe zátiší a ich následnej kresbe uhlíkom.

          • Starý mobil sem!

          • ... táto výzva sa po chodbách našej školy ozývala takmer mesiac. Starý, nefunkčný mobil – pre niekoho odpad, pre niekoho spomienky, ale aj nosič dát... nebolo ľahké vzdať sa ho :-)

            Vďaka aktívnym študentom i pedagógom sme vyzbierali nefunkčné mobilné telefóny, ktoré určite nebudú znečisťovať životné prostredie.  Naopak! Ich recyklované časti budú náhradou surovín (Ag, Au, Cu), ktoré by sa inak získavali ťažbou  - mnohokrát v ťažkých neľudských podmienkach s využitím lacnej pracovnej sily.

            Prostredníctvom aktivity v rámci projektu Recyklohry  sme tiež skúmali cestu, ktorú musí mobilný telefón (resp. jeho časti) absolvovať, kým sa konečne dostane na Slovensko  – z Chile, Južnej Afriky a Ruska sa suroviny prepravia do Turecka a Číny, odtiaľ cestujú vo forme polotovarov do Malajzie a následne do Fínska. Recyklácia mobilov prispeje k skráteniu tejto dlhej cesty, ušetrí energiu na ich dopravu a výrobu. Projekt nás tiež nabáda k dobrovoľnej skromnosti, tzn. „nevymieňať funkčný mobil za nový model len pre zopár dizajnových vylepšení“.

          • My a Recyklohry

          • Recyklohry sú školský recyklačný program, ktorého cieľom je prehĺbiť znalosti žiakov v oblasti triedenia a recyklácie odpadov a umožniť im osobnú skúsenosť so spätným odberom použitých drobných elektrozariadení a batérií.