• PEKNÝ DEŇ UČITEĽOV!

          • Lucka a Aďka zo Školského parlamentu CSOŠ pripravili v mene všetkých našich študentov krásne prekvapenie pre učiteľov.:) Pani riaditeľka, pán kaplán, pani učiteľky, pán učiteľ a pani ekonómka dostali vyrobenú čokoládu s praclíkmi a lyofilizovaným ovocím spolu s vyjadrením vďaky za ich prácu. Z krabičky si tiež vylosovali výrok, ktorého cieľom bolo povzbudenie na ďalšie dni. Ďakujeme! Naši pedagógovia sa zhodujú: "SME ŠŤASTNÍ, ŽE SME PRÁVE VAŠI UČITELIA!"

          • Návšteva Centra pre deti a rodiny dopadla na výbornú!

          • A čo na to naši študenti? Tu si môžete prečítať ich autentické postrehy :)   

            „Návšteva Centra pre deti a rodiny bola zaujímavá a veľmi náučná. Veľa som sa toho naučila aj od sociálnej pracovníčky, ktorá nám vysvetľovala svoju dennú robotu, ale aj od detí, ktoré boli šikovné a aktívne. Určite by som sa chcela vrátiť na takúto akciu ešte raz. Pripravovali sme sa na ňu dlho, ale predsa to stálo za to.“ Saška, 1.A    

            „V detskom domove bolo super! Mali sme pre deti pripravené rôzne hry a aktivity na tému priateľstvo, napríklad maľované čítanie, miešanie farieb, vyrábanie náramkov... Deti sa snažili a boli veľmi šikovné. Teším sa na ďalšiu návštevu nejakého ďalšieho centra!“ Demi, 1.A

            „V centre pre deti a rodiny sa mi veľmi páčilo. Naučila som sa veľa nových vecí. Jednou z nich je viesť a spolupracovať v skupine. Taktiež som zistila, že práca so staršími deťmi ma baví a chcela by som sa tomu venovať aj v budúcnosti. Dúfam, že bude ešte možnosť do toho centra ísť a pripraviť ďalšie aktivity a získať ďalšie super zážitky!“  Lucka, 3.A                        

            „Asi chcem iba povedať, že som veľmi vďačný za túto skúsenosť. Chcem tým povedať, že mi to veľmi dalo a aj ma to donútilo v istom slova zmysle porozmýšľať, že máme byť vďační za svojich rodičov, aj keď sa s nimi niekedy nezhodneme. Stále sú to naši rodičia.  Nie všetci ich majú a môžu sa na nich obrátiť v najhoršom. Bolo super vidieť tie deti, usmievať sa...“ Jakub, 1.A.                 

            „Pre mňa to bol veľmi silný zážitok, keďže s tým máme skúsenosť. Deti sú veľmi slušné a milé a chytilo ma za srdce to, ako veľmi bojujú s rôznymi vecami a situáciami. Prajem si, aby ľudia pochopili, že aj deti v týchto centrách sú výnimočné a aby videli, ako veľmi sa snažia ukázať sa v dobrom svetle.“ Viky, 4.A.                         

          • Ponožková výzva

          • Aj na našej škole sme si dnes 21. 3. 2024 pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu.

            "Tvoj negatívny postoj ma trápi oveľa viac ako môj Downov syndróm."                                               

            Takto by to nemalo byť... Ľúbme sa takí, akí sme! Všetci sme jedineční, a to je krásne. :)

          • Psychológia v praxi

          • Naši prváci si dnes v rámci krúžkovej činnosti - Psychológia v praxi pripravovali pomôcky na aktivity pre deti od 6 do 9 rokov. Budúci týždeň idú spolu s vyučujúcou  navštíviť Centrum pre deti a rodiny v Handlovej, kde ich okrem práce s deťmi čaká aj rozhovor so sociálnou pracovníčkou.  Tretiačky budú pracovať so skupinou vo veku od 10 do 12 rokov a štvrtáčky v spolupráci s druháčkami majú na starosť skupinu vo veku od 13 do 15 rokov. :) Hlavnú tému, ciele, výber aktivít, metodický postup, rozdelenie úloh pre jednotlivé skupiny prebrali na krúžku minulý týždeň. Veríme, že spoločný čas bude obohatením pre všetkých zúčastnených!

          • Vo vynovenej knižnici bolo fajn!

          • Žiaci 1. a 2. ročníka navštívili dňa 13. 3. 2024 zrekonštruovanú Mestskú knižnicu Ľ. Štúra v Bánovciach nad Bebravou. Program návštevy sa skladal z dvoch častí: teoretickej - výklad pani knihovníčky a praktickej - samostatná orientácia v knižnom fonde. V rámci výkladu sa žiaci oboznámili s jednotlivými oddeleniami knižnice, dozvedeli sa, ako sú knihy zoraďované a  akými ďalšími službami knižnica disponuje. Napokon sa  naučili orientovať v online katalógu. V praktickej časti mali za úlohu vyhľadať vyžrebované knihy. Niektorí boli rýchlejší, iní museli hľadať trošku dlhšie... :-)

          • Študentský MAJÁLES

          • Srdečne všetkých pozývame

            na náš obľúbený MÁJALES!

            Tento rok organizujeme už 3.ročník

            a veľmi sa tešíme na ďalšie spoločné momenty plné radosti, tanca, spevu...

            Vstupenky pre seba, svojich kamarátov/kamarátky a členov rodiny

            si môžete už dnes zakúpiť u Lucky a Adi z 3.A.

          • Psychológia - dôležitý predmet v sociálnych odboroch

          • Maturitný, a zároveň medzi žiakmi obľúbený predmet PSYCHOLÓGIA sa u nás vyučuje 4 roky s dvojhodinovou časovou dotáciou v každom ročníku, pričom je podporená aj SOCIÁLNO-PSYCHOLOGICKÝM VÝCVIKOM v dvojhodinovkách v dvoch ročníkoch. 

            Na prvých hodinách PSY sa vysvetľuje, PREČO je to tak zásadný predmet nielen pre naše odbory, ale v akomkoľvek zamestnaní, kde je potrebná práca s ľuďmi a v neposlednom rade sú jej poznatky potrebné aj v osobnom živote. Psychológia nás núti zamyslieť sa predovšetkým nad sebou, vedie nás k sebapoznaniu a k čo najlepšiemu poznaniu iných ľudí, pričom nikto z nás nie je rovnaký a každý na to, aby využíval a rozvíjal svoj potenciál potrebuje úplne iný prístup, lebo sme rôznej povahy a máme rozličné individuálne skúsenosti. A aj to sa učíme... PREČO je dieťa/človek taký, aký je, AKÝ vlastne je a ČO JA ako učiteľ, vychovávateľ, sociálny pracovník môžem urobiť, aby som ho viedla a formovala k plnohodnotnému a zmysluplnému životu.                               

            V 1. ročníku sa učí všeobecná psychológia, ktorá zahŕňa množstvo zaujímavých faktov o našom prežívaní a správaní a Psychológia osobnosti.

            V 2. ročníku je Vývinová psychológia, na ktorej sa zaoberáme telesnými a psychickými zmenami človeka vo vývinových obdobiach od počatia po smrť.

            V 3. ročníku je sociálna psychológia - mimoriadne obľúbená, nakoľko nás naučí veľa o vzťahoch a o nás samých v rámci našej sociálnej interakcie.

            4. ročník je venovaný Psychopatológii – poukazuje na symptómy jednotlivých psychických porúch a toho, čo robiť, ak u nášho žiaka, klienta spozorujeme nejaké patologické prejavy. Preberáme, samozrejme, aj delenie a príčiny jednotlivých psychických porúch...

            PSY sa vyučuje formou výkladu a diskusie, žiaci spolu s vyučujúcou sedia v kruhu, pričom poznámky majú dopredu poslané a vytlačené a celú vyučovaciu hodinu sa venujú porozumeniu daného učiva a jeho prepojeniu s praxou a reálnym životom. Po tematických celkom sa píšu písomky, ktoré sú vždy vopred oznámené ako aj na ostatných vyučovacích predmetoch.

            Sociálno-psychologický výcvik tiež prebieha v kruhu, ale napr. nepíšu sa písomky.  Tento predmet je  zameraný na to, aby študenti postupne získavali zdravé sebavedomie a vedeli prezentovať svoje postoje a názory, aby spoznali a vedeli vyhodnotiť svoje silné aj slabé stránky, aby rozumeli strachu, radosti, láske, hnevu, aby pochopili hodnotu vzdelania a boli vnútorne motivovaní učiť sa a pracovať na sebe, aby vedeli zvládať stres a náročné životné situácie, ktoré sú súčasťou života každého jedného z nás. Učí sa tu o empatii, asertivite, verbálnej a neverbálnej komunikácii. Rozvíjame tiež tvorivé myslenie, ktoré je dnes potrebné naozaj všade a mnoho ďalšieho... Je to systematická práca, proces, v ktorom sa ide premyslene, krok za krokom, aby to pre žiakov malo čo najväčší zmysel. Niekomu to pomôže na 100 %, niekomu čiastočne, ale každý si nájde niečo pre seba a máme za sebou skutočne veľmi krásne uvedomenia a príbehy našich žiakov.

            Mgr. Kristína Mujkošová