• Olympiáda kritického myslenia

          • Slovenská debatná asociácia organizuje v tomto školskom roku 2. ročník Olympiády kritického myslenia. Súťaží sa v dvoch kategóriách: 1. a 2. ročník SŠ, 3. a 4. ročník SŠ. Cieľom je posilniť odolnosť voči dezinformáciám a manipulačným taktikám, rozvinúť argumentačné zručnosti mladých ľudí, zvyšovať kvalitu verejnej diskusie, naučiť mladých ľudí overovať správy a určovať dôveryhodné zdroje informácií, vytvoriť zdravé návyky pri trávení času na sociálnych sieťach, zlepšiť schopnosť korektne interpretovať dáta, štatistiky a grafy.

            V školskom kole, ktoré prebiehalo online formou dňa 13. 12. 2022,  súťažilo 10 dievčat z 1. a 3. ročníka. V rámci celého Slovenska bolo zapojených viac ako  6000 študentov,   dievčatá obstáli veľmi dobre aj v konkurencii gymnázií. Najúspešnejšou riešiteľkou CSOŠ sa stala Martina Kelemenová z 1.A, ktorá postúpila aj do krajského kola. Blahoželáme!

          • Rok 2023 sme začali sv. omšou

          • Dňa 9.1. na sviatok  Krstu Krista Pána sme si pripomenuli posvätenie školskej kaplnky, preto naše prvé kroky v roku 2023 viedli práve sem – na mládežnícku sv. omšu.

          • Prváci a druháci v galérii

          • V predvianočnom čase sa študenti CSOŠ vybrali do Ateliéru HLAVINA, kde ich lektorka Viera Žáková previedla aktuálnou výstavou zobrazujúcou rôzne formy výtvarného umenia.

          • Štúdium v zahraničí a dobrovoľníctvo

          • Dňa 20.12.2022 porozprávala Karin M. našim študentom o možnostiach štúdia v zahraničí –  všeobecné informácie z jednotlivých webových sídel doplnila o vlastné skúsenosti zo štúdia v Austrálii (počas SŠ) a v Škótsku (po SŠ). Spomenula výhody zahraničného štúdia – spoznávanie nových krajín, kultúr, zvykov, získavanie nových priateľov..., počas rozhovoru však zdôraznila potrebu študenta v zahraničí prevziať zodpovednosť za svoje rozhodovanie a konanie. Samozrejme, predpokladom štúdia v zahraničí je výborná znalosť cudzieho jazyka.  Ďalšou témou, ktorej sa venovala bolo dobrovoľníctvo, tzn. možnosť vycestovať do cudziny a spoznávať nové perspektívy popri práci bez nároku na mzdu. Pracujúcim študentom sa obyčajne hradí ubytovanie a strava, po práci cca 8 hodín denne môžu ľubovoľne tráviť voľný čas – cestovať, kultúrne sa vyžiť, nadväzovať nové priateľstvá. Dĺžka a náplň pracovného pobytu je rôzna, t. j. záleží od študenta pre ktorú z množstva možností sa rozhodne. Stačí motivácia, odvaha, menšie jazykové znalosti a zručnosť pri vybavovaní pobytu. Samozrejme, je potrebné dôverovať iba overeným kontaktom a agentúram.

          • Vianočné trhy spojené s ochutnávkou

          • Predvianočný čas sme si spríjemnili ochutnávkou vianočného punču, ktorý uvarili študenti zo školského parlamentu, k nemu sa podávali sladké wafle a oblátky s medom. Okrem toho si naši študenti pripravili pre účastníkov trhov vianočné ozdoby, ale aj výrobky rôznorodého charakteru, ktoré ponúkali v „stánkoch“ jednotlivých tried. Ponuku výrobkov dopĺňalo množstvo chutných slaných  i sladkých dobrôt. Popri predaji a ochutnávke sa naskytla tiež možnosť vyskúšať si pečenie oblátok... Keďže šlo o benefičnú akciu, výťažok bol použitý na nákup každodenných potrieb pre jednu mladú rodinku.

          • Jazykové olympiády

          • V decembri sa na našej škole uskutočnili školské kolá jazykových olympiád. V Olympiáde v anglickom jazyku boli úspešnými riešiteľmi: Petra Mitričová a Aleš Talian (1.A), Sabína Valaštínová (2.A), Alexandra Karmanová a Viktória Ježíková (3.A), Zdenko Rusnák,  Miriama Čerňanská a Rebeka Chudá (4.A). Najviac bodov (68) získala Rebeka Chudá, čím si zabezpečila postup do okresného kola.

            V Olympiáde zo slovenského jazyka bol  iba jeden úspešný riešiteľ – Aleš Talian z 1.A, ktorý nás zároveň bude reprezentovať v krajskom kole.

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a v ďalších súťažiach im želáme veľa šťastia! Ďakujeme tiež všetkým zúčastneným za ochotu študovať aj vo svojom voľnom čase.

          • Nebuďme ľahostajní k dianiu v EÚ!

          • Dňa 1. 12. sme spolu s pani Natáliou Šťastnou a jej kolegom z Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku diskutovali o problematike EÚ.

             Prvá časť nášho stretnutia bola venovaná teoretickým znalostiam – objasnenie dôležitosti a potreby EÚ,  pozitíva a výhody, ktoré ponúka spoločný trh, čerpanie eurofondov... Dozvedeli sme sa tiež, že prvotným cieľom vytvorenia spolupráce medzi jednotlivými európskymi krajinami bolo zabezpečiť v Európe mier, k čomu mala prispieť kontrola dvoch najdôležitejších „komodít“ pre fungovanie zbrojárskeho priemyslu – ocele a uhlia, ale aj smutnú štatistiku o neustále vedených vojnových konfliktoch vo svete. Druhá časť podujatia sa niesla v súťažnom duchu – nadobudnuté vedomosti si študenti otestovali prostredníctvom svojich mobilných telefónov - kvíz Kahoot. Tri najúspešnejšie študentky – Sabína Valaštínová (2.A), Andrea Bližňáková (2.A) a Valentína Hatalová (1.A) si odniesli darčekové predmety EÚ. Cieľom akcie bolo osloviť mladých ľudí – potenciálnych prvovoličov, aby neboli ľahostajní k dianiu v domovskej krajine ani k dianiu v Európe.

          • 1. december - Svetový deň boja proti AIDS

          • ...sme si pripomenuli pripnutím červenej stužky, zároveň sme spoločne vytvorili jednu "živú stužku". Tejto akcii predchádzala výtvarná súťaž a prezentácie s odbornými informáciami o víruse HIV.

          • Navždy sa zachová...

          • Dňa 25. 11. 2022 sme sa konečne dočkali prvej stužkovej :-)

            Pred tromi rokmi sa v životoch mnohých z nás uskutočnila veľká zmena. Študenti zmenili školu a  pedagógovia pracovisko... všetci sme sa ocitli v novom prostredí, tvárou v tvár novým ľuďom. Všetko známe, zaužívané, zabehnuté bolo zrazu preč. Bolo to ťažké, ale nevzdali sme to. Postupne sme si v novej škole vytvorili domáce, priam rodinné prostredie, ktoré tu funguje dodnes. Tvoríme jeden školský kolektív, jednu posádku, ktorá sa smelo plaví vpred. Tešíme sa spolu s našimi prvými maturantmi a prajeme im, aby úspešne doplávali až k maturite.

          • Riaditeľské voľno

          •                                                                                                                           

            Riaditeľka školy oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a

            § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z.z. o organizácií školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z.z.

            poskytuje z prevádzkových dôvodov

            študentom Cirkevnej strednej odbornej škole sv. Terézie z Lisieux Bánovce nad Bebravou

            r i a d i t e ľ s k é      v o ľ n o

            na deň 18. novembra 2022

            V Bánovciach nad Bebravou dňa 14.11. 2022.

            číslo: 64-2/2022-BN 

             

                                                                                                                              Ing. Jana Virgovičová

                                                                                                                              riaditeľka školy

          • Vynikajúci umelecký zážitok

          • Dňa 14. 11. 2022 nás uchvátilo divadelné predstavenie o významnej osobe  našich dejín – Alexandrovi Dubčekovi. Rodák z neďalekého Uhrovca zohral významnú úlohu v časoch komunizmu, bojoval za svoje ideály (pozdvihnutie spoločnosti aj človeka), neváhal zaujať kritický postoj voči ich deformovaniu zo strany komunistických predstaviteľov ČSR i ZSSR a pristúpiť  k reformám.  Za svoju odvahu zaplatil degradáciou svojej politickej funkcie a obmedzením osobnej slobody - napriek tomu mu osud slovenského národa nebol ľahostajný. Dubčekove životné osudy a politické presvedčenie veľmi sugestívne stvárnili herci Mestského divadla v Trenčín pod vedením pani Mišákovej. V 90- minútovom predstavení Nádej Dubček skĺbili politické a kultúrne  fakty, vtiahli  nás do deja plného napätia a zvratov doložených dobovými heslami a piesňami. Kostýmy, dôraz na detail, interaktívna komunikácia s divákmi a metaforické stvárnenie idey komunizmu a socializmu dodali hre charakter autentickosti.

          • 2. miesto v okrese!

          • Dňa 10. 11. 2022 zabojovali naše študentky v stolnom tenise a v okresnom kole obsadili 2. miesto! Reprezentovali nás: Chiara Hodulová (1.A), Lucia Striežencová (2.A), Monika Pajtinková, (3.A) a Alexandra Maťasová (4.A). Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za ochotu zapájať sa do aktivít mimoškolskej činnosti!

            Chlapci súťažili 9. 11. 2022, so cťou sa umiestnili na 3. mieste: Kristián Kulašiak a Adrián Sedláček (1.A), Zdenko Rusnák (4.A). Hru si veľmi užili, bolo vidieť  zaujímavé výmeny a radosť, ktorá ide ruka v ruke so športom. Blahoželáme a ďakujeme!

          • Červené stužky - solidarita aj výzva

          • Do celoslovenskej kampane Červené stužky sa zapájame každoročne, naším cieľom je vzbudiť u študentov solidaritu s chorými, ale aj upozorniť ich na mravný život a na vyznávanie hodnôt v partnerskom vzťahu (láska, vernosť, dôvera...). Ide o kampaň, v rámci ktorej sa prelínajú rôzne aktivity - so štvrtákmi sme tvorili  prezentácie o víruse HIV a chobore AIDS, najvýstižnejšiu z nich prezentovala M. Čerňanská všetkým študentom CSOŠ. Následne sa prváci, druháci aj tretiaci zapojili do výtvarnej súťaže - do celoslovenského kola sme zaslali diela študentiek: Márie Vavrovej z 3.A (grafika), Viktórie Virágovej z 2.A (maľba) a Andrey Bližnákovej z 2.A (koláž).

          • Ako zabrániť úniku informácií zo starého mobilu?

          • Úlohu v rámci súťaže Recyklohry zameranú na správne odovzdanie mobilu vypracovali študentky 3. ročníka: najprv sa zorientovali v problematike pomocou rôznych webových stránok, následne nájdený text spracovali formou hesiel  a pripravili si obrazový materiál – poslednou fázou bola tvorba plagátu a jeho estetická úprava. Ešte v ten istý deň oboznámili tretiačky s akciou „Starý mobil sem“ ostatných študentov školy, pričom využili aj vytvorený plagát – postupne (v rámci ďalšej vyučovacej hodiny)  „poučili“ svojich spolužiakov z iných tried o správnej príprave mobilu na odovzdanie a motivovali ich k pomoci nielen svojej škole (získané body), ale aj životnému prostrediu (zabránenie prieniku škodlivých látok do pôdy, vody..).

          • "Milión detí sa modlí ruženec"

          • Dňa 18.10. sme sa pripojili k výzve Medzinárodnej pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi a spoločne sme sa v školskej kaplnke modlili ruženec za pokoj a jednotu na celom svete.  Témou tohto ročníka je láska Nebeského Otca, ktorý túži zachrániť všetky národy a priviesť ich k sebe. Modlitba ruženca študentov zároveň povzbudila  k dôvere v Boha v ťažkých časoch.

          • Recyklohry pokračujú aj v tomto šk. roku

          • Milí žiaci, rodičia, pedagógovia,

            aj tento rok sa chceme zapojiť do súťaženia s názvom Recyklohry. Ide o projekt, ktorý podporuje ochranu životného prostredia správnou likvidáciou odpadu z oblasti elektronických zariadení, batérií a tonerov.

            Škola tento odpad zbiera do špeciálnych zberných nádob, ktoré sa nachádzajú na medziposchodí, môžete do nich prispievať počas celého roka. Teda ak máte doma staré mobily alebo batérie, príp. drobný elektroodpad, doneste ich do školy a pomôžte nám nazbierať čo najviac bodov. Minulý školský rok sme za vyzbierané body kúpili sadu perkusných trubíc – boomwhakers, ktorú využívame na metodike edukačných činností  a na metodike hudobnej výchovy.

            Ďakujeme!

          • Aj TY v IT

          • Občianske združenie Aj Ty v IT vzniklo v roku 2012 s cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Dňa 6. 10. sa naše dievčatá spolu s pani lektorkou opäť (po roku) ponorili do sveta micro:bit-u a vyskúšali si základy programovania. V programovacom prostredí Makecode.org pracovali na rôznych úlohách: vytvorili si hru kameň, papier, nožnice, zostavili blikajúce animácie a vymieňali si správy pomocou microbitov.