• Študentský majáles opäť úspešný!

          • Dňa 6. 5. 2023 sa konal druhý ročník študentského plesu, na ktorom sme sa dosýta vytancovali. Výborná nálada panovala už v úvode, keď študentov a ich priateľov či rodinných príslušníkov privítala  riaditeľka Ing. Jana Virgovičová a zástupkyňa ŠP Andrea Bližnáková (2.A). Keďže DJ od prvej chvíle hral "správne hity", parket zaplavili nadšení tanečníci a zábava postupne gradovala... Okrem "individuálnych kreácií" sme sa zabavili aj pri  "metlovom" a "stoličkovom"  tanci. K dobrej zábave sa pridalo chutné jedlo a bohatá tombola (ktorú zabezpečili Aďa a Lucia) a vydarenejší večer sme si už ani nemohli predstaviť. Ďakujeme  p. uč.  Mujkošovej a členkám ŠP, ktoré sa pričinili o organizáciu tohto nádherného podujatia a veríme, že tretí ročník bude minimálne taký vydarený ako tento. Fotografie nájdete aj vo fotoalbume.

          • Deň lásky k pečeniu

          • Dňa 5. mája sa v našej škole realizoval už 2. ročník sviatku s názvom Deň lásky k pečeniu. Je to sviatok, ktorý vymysleli žiaci v rámci výučby predmetu ECM. Jeho cieľom je nielen predstaviť rôzne koláče, ale prostredníctvom ich prezentácie a ochutnávky má aj ambíciu vytvoriť u žiakov pozitívny vzťah k pečeniu. Do akcie boli zapojení všetci žiaci školy, ktorí na vopred stanovený termín priniesli vlastnoručne zhotovené koláče. Tie mohli byť akékoľvek: slané, sladké, pečené aj nepečené. Najchutnejšie koláče získali  hlasy a traja autori aj drobnú odmenu za svoju námahu. Sviatok sa teší veľkému úspechu a záujmu zo strany žiakov :-)

          • Úspech v súťaži Štúrovo pero!

          • „Cena kníhkupectva Martinus sa na Štúrovom pere udeľuje za sympatie, náklonnosť a lásku ku knihám, ktoré sa v študentských médiách prejavujú najmä prostredníctvom vtipných, intelektuálnych, ironických aj zasvätených recenzií, rozhovorov či iných článkov alebo pravidelných rubrík o knihách, knižnej kultúre a literatúre.“ V rámci 29. ročníka kníhkupectvo Martinus udelilo túto cenu aj nášmu časopisu EXPERIMENT! Obzvlášť vyzdvihnutá bola celostranovú rubrika troch recenzií Kedysi povinná literatúra, dnes štandardizované diela a článok (Ne)populárne čítanie. Za 30 € poukážku zakúpime do školy Synonymický slovník slovenčiny a Pravidlá slovenského pravopisu.

          • Spravili kus práce

          • Naše trojčlenné družstvo nás, a zároveň celý dekanát reprezentovalo na diecéznom kole Biblickej olympiády v Nitre. Ich výhrou je prekonanie vlastného pohodlia, veľká snaha a ochota pracovať aj počas voľných chvíľ. Ako sami povedali – texty, ktoré  študovali, „majú čo povedať aj  mladým“. Povzbudzujúce a motivujúce bolo aj stretnutie s ďalšími mladými ľuďmi z iných SŠ. Terke Dzuríkovej, Kláre Košťálovej, Alešovi Talianovi aj Zuzane Košťálovej, ktorá ich viedla a pripravovala, ďakujeme a veríme, že budúci školský rok budú v začatej tradícii pokračovať :-)

          • Prvé praktické maturity za nami

          • Dňa 25. 4. 2023 sa v CSOŠ konala praktická časť OZ MS. Študenti spracovali 15 tém formou vlastných projektov. Najprv sa zamerali na teoretické rozpracovanie problematiky, následne teoretické znalosti aplikovali v praxi pri práci s klientom. Maturitná komisia sa obzvlášť zaujímala o naplnené ciele, vlastnú praktickú činnosť doplnenú pracovnými a metodickými  listami, dotazníkmi, prezentáciami a o prínos jednotlivých prác. Všetci študenti svoje projekty úspešne obhájili.

          • Deň narcisov

          • Dňa 20. 4. 2023 sme sa prvýkrát zapojili do celoslovenskej akcie na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinným príslušníkom, ktorú zastrešuje Liga proti rakovine. Okrem samotných finančných príspevkov sme vytvorili aj dve "družstvá", ktoré obetavo brázdili ulice mesta a snažili sa motivovať k príspevkom okoloidúcich. Naše študentky - Karolína a Saša z 3.A, Lucia a Andrea z 2.A - spolu vyzbierali 758,30 eur. Ďakujeme im za túto obetavú činnosť, a samozrejme, ďakujeme aj všetkým, ktorí zbierku podporili.

          • Bezpečne na internete

          • Dňa 13. 4. 2023 sme spolu s lektorkou Andreou Cox z OZ DigiQ (Digitálna inteligencia) diskutovali na tému Internetová bezpečnosť detí a mládeže. Spoločne sme si zopakovali niekoľko  dobrých rád: dobre si premyslieť, čo a kde zverejňujeme, poistiť svoje kontá silným heslom, prezentovať svoje lepšie ja – nesnažiť sa zaujať negatívnym obsahom, myslieť na to, že všetky naše aktivity zanechávajú v digitálnom svete stopu a mnohých (možno aj našich budúcich zamestnávateľov) zaujíma, ako a čím sa prezentujeme. Pre zaujímavosť uviedla aj výsledky štatistiky, ktorá odhalila, koľko ľudí v jednej minúte napr. nakupuje online alebo komunikuje cez sociálne siete, atď. Poukázaním na množstvo účastníkov tejto „internetovej komunikácie“ zároveň zdôraznila, že nie všetok ponúkaný obsah je vždy pravdivý, bezpečný, prospešný..., vyzvala študentov k opatrnosti a predvídaniu podvodu, klamstva a skresleniu informácií.  Keďže sama lektorka uznala, že stredoškoláci sú už v tejto oblasti podkutí, vyzvala ich k spolupráci, t. j. k pomoci svojim mladším i starším spoluobčanom, ktorí nie sú v digitálnom svete takí „zorientovaní“.

          • Prípravné stretnutie na prijímacie skúšky

          • Milí deviataci,

            dňa 12. 4. 2023 alebo 19. 4. 2023 vás pozývame na prípravné stretnutie, na ktorom vám vyučujúci SJL a BIO špecifikujú okruhy tém prijímacích skúšok. Stretnutie sa uskutoční v budove CSOŠ na Farskej ulici č. 5, v triede 4. A (1. poschodie) od 14:00 do 15:30.

            Riaditeľstvo CSOŠ

          • 1. miesto v Biblickej olympiáde!

          • Dňa 29. 3. 2023 sa na pôde CSOŠ uskutočnilo dekanátne kolo Biblickej olympiády. Súťažili 4 družstvá mladších žiakov (ZŠ a osemročné gymnázium) a 5 družstiev starších žiakov (SŠ v dekanáte BN, SŠ v dekanáte TO). Našu školu úspešne reprezentovali Terézia Dzuríková (4.A), Klára Košťálová (2.A) a Aleš Talian (1.A) - vyhrali 1. miesto vo svojej kategórii a postupujú do diecézneho kola, ktoré sa uskutoční 26. 4. 2023 v Nitre. Študentom blahoželáme k vynikajúcemu výsledku a prajeme im veľa úspechov v ďalšom kole. Obzvlášť ďakujeme Mgr. Zuzane Košťálovej, ktorá ich na súťaž pripravovala.

          • 28. marec - Deň učiteľov

          • Originálne poďakovanie pre pedagógov CSOŠ pripravili členky Školského parlamentu.

            Išlo o milé prekvapenie, na ktorom sa podieľali všetci študenti: na farebné lístky napísali odkazy svojim pedagógom, ktorých táto forma veľmi potešila.

            Ď A KU J E M E!

          • Chuť žiť!

          • V spolupráci s občianskym združením Chuť žiť sa žiaci 1.A, 2.A a 3. A na hodinách biológie zapojili do prevenčného programu porúch príjmu potravy (PPP).

            Program bol rozdelený do piatich týždňov, počas ktorých sa žiaci oboznamovali nielen  s PPP, ale aj  s dopadom ochorenia na celú osobnosť, rodinu. Hľadali odpovede na otázky:  Kde vyhľadať pomoc? Čo je zdravý životný štýl? Aké sú riziká diét? Zamýšľali sa nad vplyvom sociálnych sietí na ideál krásy, ale aj nad praktikami body shaming-u  a s tým spojenou šikanou.

            Do problematiky sme nahliadli prostredníctvom Valentíny a jej životného boja s mentálnou anorexiou a bulímiou. Prihovárala sa nám prostredníctvom krátkych klipov spestrených trefnými ilustráciami, ktoré sme ďalej na hodine rozoberali.

            Poruchy príjmu potravy sú veľmi vážnym ochorením, s početnými somatickými komplikáciami. V niektorých prípadoch môže dôjsť až k ohrozeniu života. Preto je veľmi dôležité dostať ich do povedomia mladých ľudí, ktorí sú najrizikovejšou skupinou pre ich vznik.

          • Krasko a my

          • Opäť sme sa v rámci SJL ponorili do básní Ivana Kraska, predstaviteľa symbolizmu a impresionizmu. Druháčky sa po prečítaní básní zo spoločenskej, intímnej a deskriptívnej lyriky pokúsili o ich výtvarné stvárnenie. Zaujali ich básne: Topole, Pieseň, Vesper domicae.

          • Meteorologická jar a 35.výročie hvezdárne

          • Dňa 20. 3. 2023 sme sa vybrali do Hvezdárne v Malých Bieliciach. V rámci vzdelávacieho programu pre SŠ sme sa dozvedeli nové informácie z oblasti prírodných vied – matematiky, fyziky, geografie, biológie, astronómie a kozmonautiky. Po výstupe do astronomickej pozorovateľne sme cez šošovkový ďalekohľad pozorovali 375-krát zväčšenú planétu Slnko. Boli sme tiež pozvaní zapojiť sa do súťaže Postav si robot (z recyklovaných surovín) a do literárnej súťaže Scifi Party Asteroid Day. V mestskom múzeu v Partizánskom sme zasa zbierali informácie o vzniku mesta i firmy Baťa, ktorá svojou existenciou ovplyvnila nielen obuvnícky priemysel v regióne, ale aj kultúru a vzdelanosť jeho obyvateľov.

          • Trestnoprávna zodpovednosť od 14. roku

          • Dňa 14. 3. sme spolu s npor. Mgr. Adamom Gajdošom besedovali na tému Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých.  Beseda sa konala v rámci preventívneho projektu Nestaň sa páchateľom, ktorý na základe aktuálneho problémového správania mladistvých vypracovalo KR PZ v Trenčíne. Cieľom besedy (ako aj preventívneho projektu) bolo oboznámiť mladých ľudí o rizikách a negatívnych dôsledkoch rôznych foriem ich konania, ktoré môžu vyvolať trestnoprávne následky.

            V úvode boli študenti upozornení na vekovú hranicu 14 rokov, pri ktorej sa stávajú trestne zodpovední. Postupne prišli na rad  témy z viacerých oblastí: zatajenie veci (napr. nájdený mobilný telefón), poškodzovanie cudzej veci, šikanovanie, extrémizmus, výtržníctvo, opakovaná krádež, šírenie poplašnej správy,... ktoré boli študentom podrobne vysvetlené, doložené citovaním paragrafov Trestného zákona a pre lepšiu ilustráciu konkretizované na rôznych situáciách. V závere stretnutia dostali študenti priestor na otázky, ktoré, i keď boli širokospektrálne (o. i. napr. o § 363, o prevádzaní cudzincov), npor. Gajdoša nezaskočili.

            V spolupráci s KR PZ sa besedy zúčastnila i Mgr. Soňa Mikušová zastupujúca Informačnú kanceláriu pre obete Trenčín, jej cieľom bolo poukázať na riziká spojené s používaním sociálnych sietí. V rámci svojej prednášky spojenej s premietnutím krátkeho videa vystríhala študentov pred „spadnutím“ do rúk organizovaných skupín, ktoré  pod rúškom nadväzovania kontaktov nabádajú mladistvých k zverejňovaniu nevhodného materiálu (napr. súkromné fotografie intímneho charakteru). Zároveň zdôraznila študentom, aby sa v prípade potreby nebáli vyhľadať pomoc svojich blízkych i odborníkov.

          • Odhaľovanie dezinformácií

          • ... prednášku na túto tému zastrešila v CSOŠ Ing. Dana Jamborová, manažérka Europe Direct Trenčín. V rámci svojej prezentácie zorientovala študentov vo svete digitálnych technológií, poukázala na ich pozitívne i negatívne stránky. Cieľom jej snaženia bolo motivovať študentov k väčšej ostražitosti pri preberaní informácií z rôznych webových sídel v duchu hesla: Dôveruj, ale preveruj. Na exaktných príkladoch dokázala, že aj na prvý pohľad dôverne vyzerajúce fakty a videá  môžu byť účelne spracované a zneužité na manipuláciu verejnej mienky. Poradila študentom, aby sa (okrem obsahu článkov) zaujímali aj o autorov článkov a prevádzkovateľov webových sídel, z ktorých informácie preberajú.

          • DOD - 24.2.2022

          • Príďte sa pozrieť, ako to u nás funguje! V rámci DOD vás prevedieme školskými priestormi a priblížime vám učebné i študijné odbory! 

            Tešíme sa na vás 24.2. 2022 od 12.00 do 16.00!

          • Tohtoročné fašiangy

          • Študenti aj učitelia prišli v rôznych krásnych maskách. Tretiačky pripravili fánky, na ktorých si pochutila celá škola. Naš deň bol obohatený súťažou o najlepšiu "premenu". Výhrou bola darčeková poukážka do cukrárne Ellis, ktorú sme od nich dostali darom. Členovia šk. parlamentu určili víťazov - pani učiteľku Murínovú, ktorá prišla v nádhernom kroji a Aleša Taliana z 1.A v maske drevorubača. Počas veľkej prestávky sme si spríjemnili atmosféru hudbou na želanie. Ďakujeme všetkým zúčastneným!            Váš Školský parlament